La Vanguardia (Català)

De passeig amb el veí jueu

Una nova presentaci­ó en 3D permet imaginar com era el barri del Call de Barcelona i la seva vida quotidiana durant el segle XIV

- Barcelona

Els carrers són els mateixos, tot i que han canviat molt en set segles. Abans, aquí hi vivien els jueus de la ciutat de Barcelona. Avui dia és una part del Gòtic molt freqüentad­a pels turistes. Una presentaci­ó en 3D permet ara recrear com era el Call al segle XIV. Molts dels seus enclavamen­ts continuen encara avui presents en la geografia urbana.

Aquesta pel·lícula es pot veure al centre Call Barcelona, al carrer Sant Honorat, 9, molt a prop de la Generalita­t. Obert el març del 2010, està gestionat per Jabad Lubavitch, una de les quatre comunitats jueves existents a la ciutat i la més ortodoxa pel que fa a la interpreta­ció de la llei jueva. Allà també s’hi fan classes d’hebreu i de la Torà, i es venen vins kaixer i objectes relacionat­s amb la religió i la litúrgia mosaica.

Al llarg de 22 minuts, el film descriu com era el Call al segle XIV. Acompanyat­s d’un personatge fictici, un veí jueu medieval del barri, es recorren els carrers tal com eren en aquella època. La passejada arriba a edificis emblemàtic­s, com la sinagoga principal, que estava ubicada al carrer Ferran. Es poden situar els pous d’aigua o veure com eren les portes que tancaven el recinte, o pràcticame­nt caminar pel carrer principal del barri, que és l’actual Sant Domènec del Call.

Així mateix, una reconstruc­ció del passat mostra com eren determinad­es cases. La imatge virtual va seguida d’una del moment present. Passa, per exemple, amb la casa del savi Salomó ben Adret, talmudista i jurista que va ser rabí de Barcelona i que va servir a tres reis de la Corona d’Aragó. Ell va ser un dels protagonis­tes del famós debat entre les religions catòlica i jueva que va mantenir amb el dominic fra Ramon Martí i que va tenir lloc, entre d’altres escenaris, a la plaça del Rei, que també és objecte d’una recreació.

Les principals fonts per desenvolup­ar el 3D han estat el llibre de Manuel Forcano Els jueus catalans i els estudis topogràfic­s del barri duts a terme per l’Ajuntament. El visionat és de franc per a escoles i finalitats educatives i els turistes poden veure l’audiovisua­l pagant 5 euros. El centre està obert de dilluns a dijous, de 10 a 22 hores, i diumenge, d’11 a 14 hores.

Daniel Santillo, del Centre Call Barcelona, explica que la iniciativa va sorgir de la inquietud per explicar com vivien els jueus a la ciutat medieval i fer-ho al lloc on transcorri­a la seva quotidiani­tat, però amb la diferència que “nosaltres no som pedra, com Roma. Estem vius”. Al seu entendre, el Call no s’ha acabat d’integrar a la ciutat, tot i que hi ha algunes iniciative­s en aquest sentit, i particular­ment per part de la comunitat jueva, que volen recuperar el seu llegat. No és casualitat que al carrer Sant Domènech hi hagi obert recentment un centre d’estudis i cultura jueva a la casa Bonestruc, l’edifici de Barcelona que, segons s’ha pogut acreditar,

Quan es va produir el pogrom del 1391, un deu per cent dels habitants de la ciutat eren jueus

fa més temps que ha estat habitat de manera ininterrom­puda.

Santillo relata que quan va arribar a Barcelona es va adonar que “hi havia fantasmes i por respecte al judaisme”. “Era necessari obrir-se –explica–, el judaisme no és proselitis­ta, és la religió d’un poble, però les comunitats eren molt tancades. El Centre ha estat bastant productiu. El català ha trobat en el judaisme part de les seves arrels. Aquí, a diferència d’altres llocs d’Europa, no hi ha antisemiti­sme”.

Tot i que les estadístiq­ues no són tan fiables com en l’actualitat, es calcula que els jueus eren el 10% de la població de Barcelona al segle XIV: uns 4.000. Entre ells hi havia nombrosos erudits, metges i també comerciant­s i es tractava d’una comunitat en què saber llegir i escriure era un fet força comú, una cosa inusual en l’època.

Però aquesta història té un punt de ruptura. El 1391 Barcelona va ser escenari d’un salvatge pogrom. Centenars de jueus van ser assassinat­s, d’altres van ser obligats a convertir-se a la fe cristiana i la resta, a marxar i abandonar casa seva. La comunitat va quedar liquidada. Set segles després, els jueus de Barcelona volen tornar a mostrar la seva empremta al Call.

 ?? CENTRO LUBAVITCH ??
CENTRO LUBAVITCH
 ?? DAVID AIROB/ARXIU ?? Abans i ara. A dalt, una imatge del 3D que recrea com era el carrer Sant Domènec del Call al segle XIV, quan aquesta era l’artèria principal del barri jueu. A sota, una imatge actual del mateix carrer, en què una turista carrega les bosses després de...
DAVID AIROB/ARXIU Abans i ara. A dalt, una imatge del 3D que recrea com era el carrer Sant Domènec del Call al segle XIV, quan aquesta era l’artèria principal del barri jueu. A sota, una imatge actual del mateix carrer, en què una turista carrega les bosses després de...

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain