La Vanguardia (Català)

Penses ser pare?

La nova baixa paternal, una altra arma contra la discrimina­ció laboral de les dones

- CELESTE LÓPEZ

Set dies. És el temps que des d’avui tenen de més els homes que han estat pares respecte dels que ho van ser abans que sonessin les campanades de mitjanit. En total, cinc setmanes, un temps que per molts serà insuficien­t si el comparen amb el que es preveu que podran tenir els que seran pares en un futur pròxim (a partir del 2019): setze setmanes, com les mares. És el somni de desenes de milers d’homes, que fins fa una dècada amb prou feines tenien dos dies de permís “per fer la paperassa”, és a dir, inscriure el fill i gestionar la baixa maternal de la mare. Sí, no va ser fins al març del 2007 que aquells miserables dos dies es van convertir en dues setmanes.

Més enllà del dret del pare a tenir un permís per atendre el fill mentre la mare es recupera, hi ha qui es planteja la idoneïtat d’aquestes setmanes, que tenen un cost que assumeixen les arques públiques i que molts empresaris posen en qüestió perquè suposa prescindir del treballado­r durant un període de temps curt. Aquest permís és útil realment? És un instrument per a la correspons­abilitat a l’hora d’atendre el fill? Ajuda a incrementa­r la natalitat?

“El permís paternal és molt útil per eliminar els prejudicis que molts empresaris tenen contra les dones joves. Amb les cinc setmanes que avui entren en vigor, sí, però especialme­nt quan s’aprovin les 16 que equiparara­n homes i dones. Ja no tindrà sentit aquella pregunta que regularmen­t es fa a les dones que es presenten a una entrevista de feina sobre si pensen tenir fills. Els empresaris justificav­en la negativa a contractar una candidata dient que una dona jove faltaria 16 setmanes a la feina. Des del moment que l’home adquireix el dret a tenir aquestes mateixes setmanes, ja no té sentit. Crec, des del punt de vista de la discrimina­ció laboral femenina, que els permisos són una arma útil”, explica María José López Álvarez, professora de Dret Econòmic i Social de la Universita­t Pontifícia de Comillas.

Ningú no discuteix que la maternitat dificulta clarament la vida laboral de la dona, per dir-ho d’una manera suau. Es comprova en les dades relatives a la bretxa salarial. L’estudi de l’Organitzac­ió Internacio­nal del Treball (OIT) La bretxa salarial relacionad­a amb la maternitat assenyala que les dones suporten una doble bretxa salarial: respecte dels homes i també entre elles en funció de si són mares o no. Així, el sou de les espanyoles és un 17% més baix que el dels homes, i si tenen fills guanyen de mitjana un 5% menys que les que no en tenen. A això cal sumar l’anomenat sostre de vidre, que no és res més que les dificultat­s que té una dona per ocupar càrrecs directius, en bona part com a conseqüènc­ia de la maternitat.

Dins del camí per posar fi a la discrimina­ció laboral femenina, López Álvarez defensa que qualsevol permís ha de ser obligatori, pagat i intransfer­ible, amb referència al que el grup parlamenta­ri de Podem ha presentat al Congrés dels Diputats i que ha rebut el suport unànime de la Cambra. “S’ha demostrat que el pare, quan sap que té aquest dret, l’utilitza, però si és voluntari (actualment de les 16 setmanes de la mare deu poden ser transferid­es al pare) no ho fa, perquè pensa que el penalitza en la feina”. Segons les dades de la Seguretat Social relatives al primer trimestre d’aquest any, 62.832 dones i 64.505 homes van utilitzar els seus respectius permisos parentals, 16 setmanes elles i 4 ells. En canvi, no arriben al 2% els pares

MENYS OBSTACLES “Aviat serà absurd que un empresari pregunti a una dona si vol ser mare”

CORRESPONS­ABILITAT “El pas que falta és que els homes atenguin els fills ells tots sols”

que van optar per repartir-se amb la mare les setmanes voluntàrie­s.

I la correspons­abilitat? Sense dades clares en aquest sentit, l’opinió dels experts és que disposar d’unes setmanes pagades per cuidar el fill ha servit perquè molts homes s’involucrin en aquesta tasca. Canviar bolquers, llevar-se a mitja nit perquè el fill plora, vestir-lo, preparar biberons... Forma part de la tasca quotidiana de la majoria dels homes, i en gran part aquest canvi cultural té a veure amb els permisos de paternitat i els debats suscitats en aquest sentit.

La tasca d’organitzac­ions civils com la Plataforma per Permisos Iguals i Intransfer­ibles de Naixement i Adopció (PPiiNA) també. Fa més d’una dècada que aquesta organitzac­ió lluita perquè pares i mares tinguin les mateixes setmanes de permís. A parer seu, equiparar el permís paternal i el maternal permetrà que “homes i dones es quedin el mateix temps sols amb el fill el primer any, ja que podran tenir aquestes setmanes de manera consecutiv­a. Aquesta encara és la gran barrera: que els homes es puguin quedar sols a càrrec del fill, perquè això és el que els inicia realment en la cura i l’atenció i el que fa que deixin de ser espectador­s i ajudants i es converteix­in en correspons­ables i cuidadors”, en paraules d’una de les portaveus de la plataforma, María Pazos.

El que sí que sembla que està demostrat és que els permisos paternals no incremente­n la natalitat. L’economista Libertad González ho assegura amb rotunditat, i ho fa després d’haver fet un seguiment de parelles des de l’any 2007 (quan s’amplia de dos a 13 dies el permís) fins al 2013. “La investigac­ió deixa clar que els permisos de paternitat són mesures per fomentar la correspons­abilitat del pare en la tasca de cura i atenció dels fills. És una mesura clarament igualitàri­a, però no és un incentiu per tenir fills”, assenyala González.

Aquesta professora de la Universita­t Pompeu Fabra (UPF) i la també economista Lidia Farré, investigad­ora de l’Institut d’Anàlisi Econòmica, van comprovar que les famílies que van tenir accés a la nova baixa de paternitat van trigar més a tenir el següent fill que les famílies del grup de control, i moltes, de fet, no van tenir més descendènc­ia.

 ?? LAWREN / GETTY ??
LAWREN / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain