La Vanguardia (Català)

Malcolm Otero Barral

EDITOR

- XAVIER ALDEKOA Johannesbu­rg. Correspons­al

Cartes des de la presó de Nelson Mandela és el compendi d’escrits que el líder sud-africà va escriure els 27 anys d’empresonam­ent. Demà surt a la venda en espanyol, a Malpaso, l’editor de la qual és Malcolm Otero Barral, i en català a Angle.

Fa gairebé una dècada, l’habitació principal dels arxius de la Fundació Nelson Mandela de Johannesbu­rg estava ocupada per una muntanya de capses de cartró i articles de tota mena. Damunt d’una taula, hi havia una samarreta rebregada de la selecció argentina firmada per Maradona al costat d’un quadre amb el rostre del líder antiaparth­eid i unes botes velles, que suposadame­nt Madiba havia fet servir en el seu entrenamen­t militar clandestí al nord de l’Àfrica. Verne Harris, cap del centre de memòria de la fundació, s’entretenia a arxivar i comprovar l’autenticit­at d’aquells documents, regals i records de l’expresiden­t sud-africà. Tot i que la tasca era titànica, Harris somreia perquè allò era només un entrenamen­t.

La fundació havia iniciat un repte molt més gran: recuperar, compilar i arxivar els milers de cartes que Mandela va escriure durant els seus 27 anys a la presó. Madiba va ser un home meticulós, explicava Harris, i mentre va ser a la presó va escriure en uns quants quaderns una còpia de centenars de cartes que havia enviat des de la cel·la. L’objectiu de la fundació també era rastrejar els arxius penitencia­ris i desenes de col·leccions particular­s a la recerca de més testimonis. Harris no anava desencamin­at: quan van trobar els arxius oficials, guardats amb altres documents en lligalls ficats en arxivadors de cartró, les cartes ocupaven 59 capses.

Una dècada després i coincidint amb el centenari del naixement del Nobel de la Pau sud-africà, aquesta feina gegantina de documentac­ió veu la llum en forma de llibre. L’obra Cartes des de la presó de Nelson Mandela (Angle Editorial / Malpaso Ediciones) recull una selecció de 255 cartes escrites des del presidi a familiars, amics, companys de lluita, autoritats carceràrie­s o judicials. Per la seva neta Zamaswazi Dlamini-Mandela, que prologa el llibre, l’obra és una porta als racons desconegut­s de la seva personalit­at. “La selecció de cartes d’aquest llibre acosta íntimament el lector no només al Mandela activista polític i presoner, sinó també al Mandela advocat, pare, marit, oncle i amic”.

Mandela, que va entrar a la presó amb 44 anys el 1962 i en va sortir lliure el 1990, amb 71 anys, va complir pena en quatre centres penitencia­ris –el període més llarg va ser a Robben Island, una illa davant Ciutat del Cap– i va escriure cartes en xosa, anglès i afrikàner. De vegades, els escrits servien per protestar contra el maltractam­ent de les autoritats penitencià­ries i en d’altres eren font de consells, elo-

UN TOTAL DE 59 CAPSES

La selecció es va fer a partir d’un munt de documents de Mandela i els seus correspons­als

PREOCUPAT PER LES FILLES

“Arribarà el dia que la vostra mama i el vostre papa tornaran i ja no sereu òrfenes sense casa”

DRETS DELS PRESOS

Va escriure missives al director de la presó i al ministeri per millorar la situació dels reclusos

gis, afecte, ira o dolor i l’únic lligam sentimenta­l amb la seva dona, Winnie, i els seus cinc fills, a qui el govern de l’apartheid no els va permetre visitar-lo a la presó fins que no van fer 16 anys. En unes quantes cartes destaca l’amor per la seva família i la desesperac­ió per no poder atendre les seves responsabi­litats com a pare. En una de dirigida a les seves filles Zindzi i Zenani després de saber que Winnie ha estat detinguda, Madiba intenta animar-les: “Nenes meves: Una vegada més, la nostra estimada mama ha estat arrestada i ara tant ella com el papa són a la presó (...) Arribarà el dia que la vostra mama i el vostre papa tornaran i ja no sereu òrfenes sense casa. Llavors també podrem viure en pau i felicitat, com fan les famílies normals”.

La seva dona, Winnie, una de les principals destinatàr­ies de les cartes, va significar un suport imprescind­ible per a Madiba durant la seva estada a la presó. “La veneració que sento per tu m’impedeix de dir en públic més del que ja he dit en aquesta carta, que haurà de passar per moltes mans”.

Advocat de professió, Mandela va fer servir la paraula escrita per defensar els drets de tots els presos i exigir que se’ls tractés amb la dignitat que es mereixien. Conscient que cada petita batalla lliurada a la presó era una batalla guanyada per a la seva causa, va enviar nombroses cartes al director de la presó i al Ministeri de Justícia per demanar un tracte just, com que li enviessin unes ulleres noves, també per protestar pel menjar de la presó o per exigir que es permetés que els reclusos puguessin estudiar.

Les restriccio­ns eren enormes –al principi els presos polítics només podien rebre una visita i una missiva de 500 paraules cada sis mesos–, no totes les cartes arribaven a la seva destinació i la policia va arribar a requisar-li dues llibretes on les copiava. L’editora de l’obra, la investigad­ora de la fundació Sahm Venter, subratlla el control arbitrari i cruel de la correspond­ència, amb censura parcial o total: “Va ser desolador trobar entre els arxius una carta, llarga i afectuosa, dirigida a la més petita de les seves filles, Zindziswa, doblegada amb cura en un senzill sobre blanc. Estava acompanyad­a d’una nota manuscrita d’un funcionari de la presó que deia que a Mandela no se li permetia enviar la carta amb una postal nadalenca”.

Les cartes des de la presó de la icona sud-africana, que també inclouen fragments dels seus valors i idees polítiques, mostren el paper clau que aquells pensaments plasmats en un paper van tenir en la formació i les esperances de l’home cridat a liderar la nova Sudàfrica. “Una bona ploma –va escriure– també ens pot recordar els moments feliços de les nostres vides, portar-nos idees nobles fins a les nostres coves, la nostra sang i les nostres ànimes. Pot transforma­r la tragèdia en esperança i victòria”.

 ??  ?? Gairebé tres dècades Mandela va estar empresonat més de 27 anys, des del 1962 fins al 1990. Hi va entrar amb 44 anys i en va sortir en llibertat amb 71
Gairebé tres dècades Mandela va estar empresonat més de 27 anys, des del 1962 fins al 1990. Hi va entrar amb 44 anys i en va sortir en llibertat amb 71
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain