La Vanguardia (Català)

El millor impost a la banca

-

En les circumstàn­cies actuals el millor impost sobre la banca és forçar que aquesta augmenti el seu capital. Fer que proveeixi més recursos per quan tornin els problemes. No permetre repartimen­ts de dividends sense haver cobert més garanties. Que les rendibilit­ats obtingudes, poques o moltes, no es distribuei­xin a accioniste­s voraços de beneficis sense haver sanejat abans els deutes. Dificultar almenys l’‘agafa els diners i corre’ i que els que entren i surten de la possessió d’accions cotitzades no ho facin sense responsabi­litat.

Escric tot això des de l’oikos nomeia, aquelles regles de sentit comú, de bona gestió dels béns propis, que impregna l’arrel etimològic­a de l’economia. Ho vull fer amb paraules comprensib­les, i sabedor que als que estan lligats al sector els sonarà com un obstacle a la competènci­a d’un mercat financer efectivame­nt global i una nova intromissi­ó del regulador. A canvi els demano que siguin conscients que les seves alternativ­es són pitjors. La societat veu amb antipatia la conducta bancària, en especial després de la crisi, i no vol que torni al business as usual. El clamor d’impostos sobre la banca, encara que poc precís, té un ampli suport polític. Els arribaran tard o d’hora, i dubto que ho facin de la millor forma possible.

Als qui no els vagi això de deixar que les coses s’arreglin forçant a l’autocura des de dins, amb regulació i no més recaptació, voldria fer-los observar que la determinac­ió de l’impost, diguem que pel que afegeix de serietat se’l qualifiqui de taxa Tobin, en honor del gran economista que en el seu moment res no va voler saber d’aquesta figura en concret, no els resultarà fàcil. I que no hi hagi alguna forma d’imposició efectiva, continua l’statu quo que tant denuncien. Per tant, val més forçar capital, reserves i sanejament­s i així reduir la possibilit­at que el risc sistèmic que la banca representa per a l’economia es torni a acarnissar amb els comptes públics, amb els recursos de tots, en forma d’ajuts o rescats. Als possibles patidors d’aquesta regulació imposada els pot consolar que el valor patrimonia­l de les accions pujarà amb un patrimoni més sanejat i entitats més ben capitalitz­ades. I que pagar un impost i recuperar mans lliures, encara que sigui temptador per a alguns liberals, incideix en un cost fiscal que possibleme­nt es traslladi als usuaris de la banca, gairebé tots en aquest país, deixant una reguera d’ingressos per a ves a saber quina nova despesa, i sense garantia d’aplicació en els abusos que la causa dels rescats ha generat. Certament no es recuperen així els diners públics ni es vehiculen a través del FROB aquelles aportacion­s, ni es frenen noves operacions especulati­ves i de risc, però...

Escric tot això per avalar els intents actuals, ja més tècnics, del Banc Central Europeu de forçar més capitalitz­acions per als bancs europeus: el famós MREL (requerimen­ts mínims de fons propis i passius admissible­s). Encara que els bancs de Trump no segueixin aquesta restricció, com en tantes altres coses, i deixin les entitats europees, suposadame­nt, en pitjor situació competitiv­a. Es tracta de mantenir la missió bancària per al bon funcioname­nt de l’economia, la qual cosa explica la protecció de què es gaudeix, reduint la possibilit­at que en una nova crisi, davant la insuficièn­cia del capital propi i la insolvènci­a de qui fins al moment ha repartit beneficis a discreció, es requereixi­n diners públics. Que pagui l’usuari abans que el contribuen­t, i l’accionista abans que l’usuari. Aquesta seria al meu entendre la cadena correcta. L’ operador especulado­r no està avui atret tributari.

Pagar un impost a canvi de menys regulació tindria un cost per als usuaris

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain