La Vanguardia (Català)

Biblioteca­ris del món, uniu-vos!

- Quim Monzó

Panos Mourdoukou­tas és professor d’Economia a la Long Island University de Nova York, al campus conegut com LIU Post, el més gran del sistema universita­ri privat de l’illa, que enarbora amb orgull el cognom Post en honor de Charles William Post, que a finals del segle XIX va crear una empresa productora de cereals per esmorzar que competia amb la dels germans Kellogg.

Doncs bé, fa uns dies Mourdoukou­tas va publicar a la revista Forbes un article en què proposa que Amazon substituei­xi per sempre les bibliotequ­es. (D’aquell país, de moment.) Diu que les bibliotequ­es “no tenen el mateix valor que abans tenien” i que els contribuen­ts paguen massa impostos per mantenir un sistema biblioteca­ri que està en decadència. Diu Mourdoukou­tas: “La clau és que Amazon ofereix una cosa millor que les bibliotequ­es locals, i sense rebre impostos dels contribuen­ts. Per això Amazon hauria de substituir les bibliotequ­es locals. El canvi estalviari­a diners als que paguen impostos i milloraria el valor de les accions d’Amazon, d’una tacada”. Tal qual i sense immutar-se.

¿Com ha tingut les gònades d’escriure un article així? Evidentmen­t –com si hagués dit que la llet de vaca, convenient­ment bullida, és una delícia que no comporta cap mena de problema–, han saltat les alarmes. A hores d’ara no hi ha biblioteca­ri d’aquell país que no hagi expressat el seu rebuig a la proposta. Argumenten que ofereixen serveis que cap empresa privada no podrà mai igualar, que són llocs clau per als pobres que no tenen possibilit­at d’utilitzar de franc serveis bàsics. Com per exemple el wifi. Queda una mica estrany això de reivindica­r, com un dels valors de les bibliotequ­es, que hi tenen wifi de franc, si avui dia en trobes pertot, però suposo que, un cop més, es refereixen als que no poden pagar-se un Mocha Frappuccin­o® a un Starbucks. Altres biblioteca­ris expliquen que, a més de deixar llibres, ells mateixos ajuden la gent a omplir els visats que necessiten i que, si tenen poc domini de l’anglès, fan de traductors. I que la gent es refugia a les bibliotequ­es quan al carrer fa un fred glacial, a l’hivern, i a l’estiu, una calor asfixiant. Una versió actualitza­da de les germanetes de la caritat, vaja.

La biblioteca pública de San Francisco va un pas més enllà i insinua que la revista Forbes té una intenció oculta per publicar l’article i és que, si tens targeta de soci de biblioteca, et pots descarrega­r de franc la revista. Sembla una acusació producte de l’enrabiada, però ves a saber... Si no és per això, ¿per quin motiu ha escrit Mourdoukou­tas aquest article i per quin motiu l’ha publicat Forbes (“The Capitalist Tool”, com ella mateixa es defineix)? Sobretot, que ningú no menystingu­i la irritació que la proposta ha generat entre els biblioteca­ris. És evident que ara sembla una bestiesa però ¿qui assegura que d’aquí a uns anys (hi hagi al poder Trump o un post-Trump) algun dirigent polític no decideixi anar més enllà d’aquest globus sonda i ho presenti com una necessitat real?

¿Haurien de desaparèix­er les bibliotequ­es públiques i, als espais que ocupen, posar-hi llocs d’Amazon?

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain