La Vanguardia (Català)

Eduard Vallory

Eduard Vallory, director d’Escola Nova 21

- ELS SEMÀFORS

PRES. CENTRE UNESCO CATALUNYA

L’impulsor d’Escola Nova 21, plataforma que aglutina mig centenar d’escoles públiques i privades, és partidari que l’Administra­ció “acompanyi” tots els col·legis que vulguin transforma­r els seus mètodes d’aprenentat­ge.

Eduard Vallory (Barcelona, 1971), president del Centre Unesco a Catalunya, s’ha convertit en un dels grans impulsors de la transforma­ció de l’educació al nostre país. Va crear Escola Nova 21, una plataforma que aglutina mig centenar de centres educatius públics i privats, rurals i urbans, grans i petits, religiosos i aconfessio­nals... tots en procés de transforma­ció. Després de dos anys de funcioname­nt l’entitat ha recollit prou informació per definir els punts essencials que defineixen l’educació del futur. I ha creat un mètode d’avaluació en forma de rúbrica que permet valorar qualsevol projecte educatiu. Aquest últim any del programa Escola Nova 21 traspassar­à el seu projecte a la Generalita­t. “Ara que sabem què funciona a l’educació, l’administra­ció hauria d’acompanyar els centres cap a una educació de més qualitat”.

Va estudiar filosofia i periodisme. Va passar per les universita­ts de Chicago, Cambridge, Nova York, IESE, amb beques meritòries. És cert que de nen vostè suspenia amb freqüència? Des dels deu anys no vaig saber què era un estiu sense estudiar. Vaig trigar set anys a acabar BUP i COU i vaig estar a punt d’abandonar. Va ser molt difícil. Em va salvar el Cau. L’escola em deia que no era capaç i l’escoltisme em demostrava que podia aprendre, tenir responsabi­litats, liderar. Vivia en mons paral·lels. A l’escola suspenia anglès però després, quan el vaig necessitar, el vaig aprendre amb fluïdesa.

Això és una metàfora de l’aprenentat­ge per competènci­es. Les escoles innovadore­s propicien que l’aprenentat­ge tingui sentit per a l’alumne perquè així adquireix aquesta competènci­a.

Si la transmissi­ó del coneixemen­t ha funcionat fins ara. Per què canviar? Amb el sistema actual, dos de cada deu alumnes abandonen els estudis. Necessitem una educació més inclusiva que pensi en les competènci­es que els nanos necessitar­an al futur. Els estudis demostren que hi ha una vinculació entre l’abandoname­nt i les expectativ­es que té el docent sobre l’alumne. I també la vinculació de l’estudiant amb el seu propi aprenentat­ge. La pregunta és què podem fer perquè els nens s’esforcin per aprendre?

Aconseguir que els nens entrin a classe és una cosa però que aprenguin és una altra. El debat que els nens estiguin escolaritz­ats fins als 18, com es va sospesar a Catalunya, és una manera d’escapar-se de la pregunta per què no hi volen anar. L’ideal és que el nano digui: home, jo vull continuar, m’interessa aprendre. Tots els canvis educatius al món van pel mateix camí. Des de Singapur a Portugal. Trencar el currículum prescripti­u, aprendre per competènci­es, estudiar per projectes, personalit­zar l’educació, descentral­itzar i donar autonomia al centre.

S’aprofundei­x en l’estudi amb les noves metodologi­es?

El grau de biologia humana de la UPF s’estudia a base de casos. La facultat de Medicina de Girona prepara mitjançant un aprenentat­ge basat en problemes i els resultats al MIR són molt bons. El projecte ha de tenir unes hores d’estudi individual i en profundita­t, si no, no està ben fet. La metodologi­a és una manera de predisposa­r l’alumne al coneixemen­t.

Què es necessita per arribar a l’estàndard de qualitat que proposa?

Tot procés de reconversi­ó demana un acompanyam­ent. El 1990, amb la Logse, l’administra­ció podia haver explicat l’aprenentat­ge per competènci­es. Es podia haver revisat el currículum, el model avaluatiu i, sobretot, es podia haver format el professora­t, que es va deixar molt sol. Aquí també passa. La Xarxa de competènci­es bàsiques funciona des de fa 18 anys però el seu ús és voluntari.

El mètode d’avaluació ara és per competènci­es. Ja no seran números sinó assoliment­s. És clar, molts professors diran: en comptes d’un notable poso assoliment notable. I ja està. I els pares també ho entendran així. És car formar? Doncs sí, però més ineficaç és no fer-ho. Li donaré un altre exemple de contradicc­ió al sistema. Es publica un decret d’autonomia de centre però no s’acompanya els directors en el lideratge pedagògic. I no pot prendre decisions sobre els espais, horaris i recursos perquè està regulat o perquè els inspectors no estan formats. I no escullen el claustre. Bones intencions perdudes al sistema.

Poden valorar-se les competènci­es de forma objectiva?

Sens dubte. Una altra cosa és que només valorem el que sabem valorar i no valorem el que no sabem valorar, encara que sigui important.

ANA JIMÉNEZ No preguntem a l’escola: vostès, com mesuren la capacitat de prendre decisions democràtiq­ues, de conviure en la diversitat, d’acceptar la igualtat de gènere? Aquests també són objectius curricular­s. Així, finalment mirem els resultats acadèmics. La societat no creu en l’educació com a instrument de transforma­ció social, en la seva capacitat de combatre el racisme, els estereotip­s de gènere o la violència.

Què opina sobre els mòbils a l’aula? França els prohibeix.

Som al minut u del big bang tecnològic. M’he instal·lat una aplicació que controla el temps que utilitzo a les xarxes socials. Jo, que soc adult! És un problema, admetem-ho. Prohibir només et dona la il·lusió que ets capaç de contenir el tema. Les escoles han d’ensenyar per a la vida. I han d’ensenyar a controlar el mòbil perquè és la realitat del nano. Però no només com una classe, sinó com un objectiu d’aprenentat­ge.

Per a la vida.

Passa com amb l’educació sexual. Hi ha pares que prefereixe­n que aquests temes es toquin superficia­lment. I cal preguntar-los: pensen que el seu fill adolescent no s’informarà? S’equivoca, aprendrà amb el porno. I les conseqüènc­ies no seran només dolentes per a ell sinó per a la resta de la societat perquè podria interiorit­zar malament aspectes com la igualtat de gènere o les agressions sexuals. I no val dir que els mestres no estan “capacitats” perquè cal exigir-los el mateix que exigiríem a un metge per combatre una pandèmia.

“Propiciar l’interès del menor, aprendre per competènci­es i menys currículum”

“No els deixem sols; tot procés de reconversi­ó demana un acompanyam­ent”

 ??  ??
 ??  ?? Eduard Vallory fotografia­t aquest divendres a l’escola Els Encants de Barcelona
Eduard Vallory fotografia­t aquest divendres a l’escola Els Encants de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain