La Vanguardia (Català)

Les entitats reclamen revisar els planejamen­ts

-

Els ecologiste­s denuncien la possible construcci­ó de 10.000 nous habitatges

Els municipis temen haver d’indemnitza­r promotors si canvien els projectes

el nombre d’habitatges a 288. Però els ecologiste­s ho desmenteix­en. “Urbanisme permet mantenir els paràmetres de densitat i edificabil­itat aplicats a Rodors - Roca Blanca amb 1.076 habitatges i no redueix ni elimina l’edificabil­itat dels Jonquers, a la platja de Pals, on el pla d’ordenació urbanístic­a municipal (POUM) preveu un hotel de 5.000 metres quadrats, 1.000 més d’ús comercial i un pàrquing de 2.500. Una autèntica barbaritat”, indica Pau Bosch, portaveu de Salvem la Platja de Pals.

Carolina Martí, doctora en Geografia i directora de l’Institut de Medi Ambient de la Universita­t de Girona (UdG), assenyala que “el model urbanístic de la Costa Brava continua sent el mateix perquè les obres que ara es pretenen executar responen a projectes aprovats ja fa molts anys, alguns fins a 20 anys enrere”. “Els projectes urbanístic­s són una de les poques vies d’ingrés que tenen els municipis”, adverteix.

Però l’alcalde de Palafrugel­l, Josep Piferrer, recalca que “en cap moment no es mira l’aspecte econòmic”. “La preocupaci­ó –diu– és adaptar-nos a l’urbanisme i ser respectuos­os amb el medi ambient”. Precisamen­t, a Palafrugel­l, els ecologiste­s denuncien, a més de la polèmica construcci­ó d’un xalet a la cala del Golfet, la construcci­ó de 1.550 metres quadrats de sostre i quatre nous volums edificable­s en sòl no urbanitzab­le de protecció especial, als Jardins de Cap Roig. El projecte –que afecta també el poble de Mont-ras– inclou un auditori subterrani i un edifici a prop del Castell, expliquen.

El paisatge de la Costa Brava, que aspira a ser reserva de la biosfera el 2020, es podria veure perjudicat si els diversos plans s’acaben desenvolup­ant. I no únicament en l’àmbit mediambien­tal. Segons Lydia Chaparro, membre de la Plataforma Salvem Aiguafreda i d’Ecologiste­s a Acció ,“lama c ro urbanitzac­ió ala cala d’Aiguafreda suposaria altres impactes com la gran generació de residus o la necessitat de grans cabals d’aigua, inassumibl­es en el context de canvi climàtic”.

La Plataforma SOS Costa Brava insta els consistori­s a revisar els seus planejamen­ts urbanístic­s, molts d’ells obsolets, per a la desclassif­icació de sòls urbanitzab­les que no s’han desenvolup­at. “Però no tenim temps material ni personal per replanteja­r una urbanitzac­ió d’aquestes dimensions”, lamenta Josep Lloret, alcalde de Cadaqués, en relació amb el projecte de sa Guarda.

Per a l’alcalde de Begur, Joan Manel Loureiro, un altre dels inconvenie­nts és que “parar la urbanitzac­ió implica canviar de qualificac­ió el sòl i això suposaria indemnitza­r els propietari­s. Les indemnitza­cions ascendeixe­n en el nostre cas entre 50 i 70 milions d’euros i és impossible reunir-los”, adverteix.

Eduard de Ribot, advocat de l’entitat ecologista Iaeden-Salvem l’Empordà, subratlla que les indemnitza­cions “són una excepció i no existeixen en la majoria dels casos” i assegura que “la patrimonia­lització del dret a edificar es guanya de manera gradual”. “Les indemnitza­cions –explica–no arriben només amb l’aprovació del planejamen­t, sinó que el promotor ha d’haver complert amb les càrregues urbanístiq­ues: que s’hagi aprovat el projecte d’urbanitzac­ió, la reparcel·lació, que s’hagin executat les obres d’urbanitzac­ió o s’hagin implantat els serveis i s’hagin fet les cessions dins dels terminis previstos en el pla. En el cas d’Aiguafreda, el POUM del 2003 continua sense haver-se executat i després de 15 anys no s’han fet les obres. De manera que no existeix de dret a la indemnitza­ció”.

La Generalita­t aposta per “reconsider­ar” aquesta urbanitzac­ió amb “garanties jurídiques” per evitar indemnitza­cions. Per la seva part, Catalunya en Comú, recrimina al Govern que les obres s’estarien duent a terme en una zona que se superposa al PEIN Muntanyes de Begur.

Tossa de Mar també ha reprès un antic pla dels anys noranta, pendent d’executar, amb gairebé 80 parcel·les edificable­s amb habitatges unifamilia­rs a la massa boscosa de cala Morisca. Fa més de 20 anys que aquest sector es vol urbanitzar i els promotors estan en conflicte amb entitats i veïns que demanen de preservar-lo.

Igualment, a Llançà, amb la previsió de construir 40 habitatges entre el parc natural del Cap de Creus i primera línia de mar, Marta Balllloser­a, una de les portaveus de l’entitat Iaeden, denuncia que “l’Ajuntament proposa aquesta urbanitzac­ió al·legant un fals sòl urbà. Així evita el compliment de la legislació vigent, que fa inviable el projecte per la protecció de l’espai marítim terrestre i els elevats pendents”.

A Palamós es preveuen 72 apartament­s de luxe a primera línia de mar, que ocupin bona part de la pineda d’en Gori. La plataforma treballa per presentar una denúncia i un recurs contenciós contra la llicència d’obres perquè els edificis superen l’altura de la pineda i ocasionen un “gran impacte visual”. I a Lloret, un dels projectes conflictiu­s és la construcci­ó de 270 habitatges vinculats al nou camp de golf de l’Àngel, a més de la prolongaci­ó de la C-32. “Si aquesta obra d’infraestru­ctura tira endavant, es construirà en moltes zones pròximes que són sòl urbà”, alerta Jordi Palaudelmà­s, portaveu d’Aturem la C-32.

Ajuntament­s com els de Pals i Sant Feliu de Guíxols han aprovat mocions per reclamar la Generalita­t que modifiqui el pla director del sistema costaner per canviar la qualificac­ió de sòls on encara es pot construir. La Generalita­t afirma que ha reduït en 100 hectàrees els sòls destinats a creixement urbanístic al litoral gironí en els últims vuit anys, i això equival a 2.500 habitatges menys. De 1.428 urbanitzac­ions que hi ha a Catalunya, un 23% és a les comarques de Girona. “És un model que no s’ha de reproduir en cap lloc de Catalunya”, admet Agustí Serra, secretari d’Hàbitat Urbà i Territori de la Generalita­t.

“Que es construeix­in 10.000 habitatges més a la Costa Brava no és desproporc­ionat, si tenim en compte que hi resideixen permanentm­ent més de 247.000 persones”, opina el professor de dret administra­tiu de la UdG, Josep Maria Aguirre. “El que ha de preocupar l’Administra­ció és on s’ubiquen aquests habitatges. S’ha d’evitar l’impacte ambiental o paisatgíst­ic que puguin tenir a les zones més pròximes a la costa i, en la mesura possible, garantir que no serveixin per ampliar el parc de segones residèncie­s”, conclou.

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? A Palamós, a la pineda d’en Gori, es preveuen 72 apartament­s
PERE DURAN / NORD MEDIA A Palamós, a la pineda d’en Gori, es preveuen 72 apartament­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain