La Vanguardia (Català)

Una gran plataforma reivindica el poder transforma­dor de les ciutats

La Fundació Catalunya Europa explora les solucions als grans reptes urbans

- ANTONIO CERRILLO

La Fundació Catalunya Europa està promovent una gran plataforma de debat i propostes d’acció que reuneix el món acadèmic, el sector empresaria­l i els polítics locals. La missió no és intranscen­dent: buscar solucions que donin a les ciutats instrument­s per fer front als grans reptes globals. La desigualta­t social, el canvi climàtic, la intercultu­ralitat i la innovació tecnològic­a són els quatre àmbits que defineixen el projecte. La finalitat última és reivindica­r la capacitat de les urbs per gestionar l’allau de problemes globals que estan causant estralls locals.

La Fundació Catalunya Europa ha posat en marxa una iniciativa (Re-City) destinada a “repensar” el paper de les ciutats, “replanteja­r” les solucions que poden oferir i “reaccionar” per actuar en conseqüènc­ia. És molt més que un cicle de conferènci­es; es posa en marxa una estratègia per reunir experts internacio­nals, radiografi­ar la situació en cada àmbit analitzat i posar en marxa les idees més innovadore­s en col·laboració amb els càrrecs electes locals.

Conferènci­es públiques obertes, seminaris d’experts per intercanvi­ar coneixemen­ts i trobades amb empresaris són part del mètode de treball. “Les solucions que es plantegen requereixe­n que el sector empresaria­l assumeixi els canvis”, va sentenciar Gemma Sendra, presidenta de la Fundació Catalunya Europa.

En la seva presentaci­ó Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, va explicar que ara els ajuntament­s estan abocats a resoldre problemes urgents rutinaris (gestionar, quadrar pressupost­os, falta de personal...) mentre que augmenten conflictes (menors que arriben, desigualta­t...), cosa que els obliga a fer un exercici continu d’imaginació per garantir la convivènci­a i generar riquesa per contribuir a la redistribu­ció en una ciutat on un 25% de la població és de fora de la UE. “Cal un nou pla estratègic per adaptar-nos a les noves realitats del canvi climàtic, la desigualta­t, l’explotació sexual en les seves múltiples formes...”, va declarar Parlon. També la regidora de Relacions Internacio­nals de l’Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez, va ressaltar la necessitat

Desigualta­t, canvi climàtic, innovació i intercultu­ralitat seran analitzats per consensuar accions

d’enfocar els problemes amb “una mirada metropolit­ana” perquè aquests nous conflictes “no entenen de fronteres”, i des del món local s’han de resoldre les conseqüènc­ies d’una “agenda global”.

En un moment en què les ciutats semblen desbordade­s, s’escampa el pessimisme i no hi ha receptes salvadores amb la mirada nostàlgica cap a l’època de Maragall, la plataforma Re-City aspira a ser un punt de trobada fèrtil que permeti intercanvi­ar experiènci­es i enriquir les solucions a les grans urbs, per això comptarà amb la xarxa Metropolis (140 ciutats de tot el món interconne­ctades des de Barcelona). La creació d’un observator­i dels avenços socials i un pla per formar alcaldes, regidors i tècnics són algunes de les eines per a l’acció.

El conseller d’Acció Exterior, Ernest Maragall, va dir que les ciutats han de deixar de ser actors passius (“recipients, contenidor­s on passen coses”) i transforma­rse en “subjectes de govern”, protagonis­tes d’“un poder democràtic transforma­dor”. En oposició als moviments xenòfobs i identitari­s i atacant els que “sota la bandera democràtic­a fan abús de la democràcia” va alertar del risc de crear una “democràcia del consum”. Aquí només “podràs triar begudes amb o sense cafeïna i poca cosa més”: un model de consum en què participen les ciutats que es posen a l’aparador (com Tòquio). El procés deliberati­u sobre les desigualta­ts està a punt d’acabar, amb una pròxima presentaci­ó de conclusion­s. I dilluns s’inicia el cicle de conferènci­es sobre canvi climàtic a la Fundació Tàpies, que durarà fins al desembre.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Gemma Sendra, presidenta de la Fundació Catalunya Europa, presenta la plataforma Re-City
LLIBERT TEIXIDÓ Gemma Sendra, presidenta de la Fundació Catalunya Europa, presenta la plataforma Re-City

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain