La Vanguardia (Català)

Una qüestió hispànica

- Juan-José López Burniol

L’independen­tisme està dividit en dues actituds enfrontade­s. Una és la d’Esquerra –amb Junqueras al capdavant–, part del PDECat i de Junts per Catalunya, amb el suport d’Òmnium Cultural, que consideren, després del fracàs de la darrera tardor, que la independèn­cia només serà possible quan existeixi una majoria social suficient, que permeti una negociació amb l’Estat sobre un referèndum legal. L’altra és la de Puigdemont, part del PDECat i de JxCat, amb el suport de Torra, la CUP, els CDR i l’Assemblea Nacional Catalana, que volen forçar una situació límit d’enfrontame­nt amb Espanya, per dur a terme una declaració unilateral d’independèn­cia que diuen que tindria –aquesta cop sí!– suport exterior. En aquesta línia s’inscriuen la proposta de l’Assemblea Nacional Catalana d’alliberar els presos i prendre el control del territori, així com la reprovació del Rei i la petició d’abolició de la monarquia pel Parlament. El pensament és lliure i, no diguem, els desitjos. Poden els radicals pensar i dir el que vulguin. Però els fets són tossuts. I un d’aquests fets és que el suport exterior –se sobreentén que europeu– no arribarà en un futur previsible. És més, no arribarà de forma operativa per a cap de les parts enfrontade­s. Ni per a l’Estat, encara que calgui forçar, per negar-l’hi, el marc normatiu europeu vigent –les peripècies de les euroordres ho han posat de manifest–; ni, menys encara, per a un moviment secessioni­sta que no compta amb la majoria social i que és susceptibl­e d’encomanar-se a altres països. El “problema català” (per mi, el “problema espanyol” de l’estructura territoria­l de l’Estat) és un problema intern d’Espanya, una “qüestió hispànica”, que han d’afrontar els espanyols sense esperar cap ajuda per resoldre’l. Cal comptar amb la inèrcia de la història, i aquesta ensenya que, des de fa dos segles, Espanya ha estat absent de la política europea. Les potències europees han volgut, al llarg del segle XIX i bona part del XX, que Espanya –una Espanya “sin pulso” i marcada per una política interior convulsa i caïnita– quedés marginada i no destorbés. És cert que, després del seu ingrés a la Comunitat Europea, Espanya ha millorat la seva posició, però la política exterior encara es fa a Europa pels estats, i en aquests encara hi pesen molt la inèrcia i els seus interessos.

Fernando Olivié és un vell diplomàtic espanyol que ha decantat la seva experiènci­a i la seva reflexió en un llibre excel∙lent –La herencia de un imperio roto–, que ha assolit tres edicions distanciad­es en el temps (1990, 1999 i 2016). La pau de Westfàlia del 1648 –escriu– va posar fi a l’imperi hispano-catòlic dels Àustries i a la presència d’Espanya a Europa; i l’imperi espanyol a Amèrica es va emancipar el 1824, trencant-se el vincle entre les noves nacions i la metròpoli. Deu anys després, “les relacions del nostre país amb França i Anglaterra, regides pel tractat de la Quàdruple Aliança del 1834, van convertir la península Ibèrica en un quasi protectora­t franco-britànic les conseqüènc­ies del qual s’han prolongat fins gairebé després de la Segona Guerra Mundial”. Aquesta absència d’una política exterior espanyola va determinar “fins i tot la pèrdua de Cuba, Puerto Rico i les Filipines, (a causa) que la guerra del 98 contra els Estats Units va sorprendre el nostre país sense aliats”. Afegeixi’s la instrument­alització

Cal comptar amb la inèrcia de la història: des de fa dos segles, Espanya ha estat absent de la política europea

per França de la “dissidènci­a espanyola” (republican­s durant la Restauraci­ó, monàrquics durant la Segona República, republican­s sota Franco, etcètera), que ha estat utilitzada “com una arma més” pels governs de París davant Madrid, i el quadre estarà complert.

Un episodi revelador d’aquesta situació –destaca Olivié– es va produir a l’esclatar la Guerra Civil. Només cinc dies després d’iniciada, el 23 de juliol, es van reunir a Londres, a iniciativa del primer ministre Baldwin, aquest i Eden per part britànica, i Blum i Delbos, per la francesa. Van pactar la firma d’un acord de no-intervenci­ó, que seria subscrit per gairebé tots els països europeus. Es diu que l’objectiu d’aquest acord era “tallar radicalmen­t tota ajuda estrangera als combatents espanyols”, però “la realitat és tota una altra”: el que pretenien els anglesos, i van aconseguir, era evitar que la guerra civil espanyola s’estengués fora de les nostres fronteres i que degenerés en una guerra europea”. Al preu, això sí, de deixar-nos sols i consentir que ens dessagnéss­im durant tres anys en una guerra de pobres.

S’objectarà que les coses han canviat i que sota les presidènci­es de González i Aznar va semblar que Espanya tenia una projecció fins i tot superior al seu pes real. Però amb Zapatero i Rajoy va decaure l’impuls, i, avui, amb el conflicte català exacerbat i els partits degradats en una confrontac­ió grollera pel poder, quina és la imatge d’Espanya?, quina capacitat d’influència té? Que ningú no busqui a Europa la solució del seu problema, més enllà d’una formal defensa dels principis democràtic­s i del de legalitat. El nostre problema l’afrontarem sols. Millor o pitjor. Abans o després. És una qüestió hispànica.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain