La Vanguardia (Català-1ª edició)

Portugal frena l’austeritat

La pressió de la societat aconseguei­x una victòria momentània davant la troica

- ANXO LUGILDE Santiago de Compostel·la

Desperteu-vos. Acordai, dit en portuguès. És el títol d’un himne dels temps de la dictadura lusitana que divendres passat va ressorgir quan els manifestan­ts que pressionav­en davant el palau lisboeta de Belém, seu de la presidènci­a de la República, el van entonar. S’hi havia reunit el Consell d’Estat, una autèntica cambra de notables que congrega els principals actors polítics de Portugal. D’aquest fòrum, en va sortir de matinada el primer triomf popular contra l’austeritat, a través de l’anunci que el Govern es disposa a revisar l’anunciada baixada de sous en un 7%.

Portugal es va despertar ahir amb la notícia més esperada, la retirada de l’augment de les cotitzacio­ns dels treballado­rs a la Seguretat Social per abaixar-les a les empreses. Ho van reclamar centenars de milers de persones als carrers dissabte de la setmana passada i també els sindicats, la patronal, els grans empresaris, les forces de l’oposició i, fins i tot, el soci minoritari del Govern de dretes, el CDS-PP, a banda de destacats membres del PSD, el partit del primer ministre, Pedro Passos Coelho.

Segons el comunicat oficial, el Consell d’Estat “va ser informat de la disponibil­itat del Govern per, en el marc de la concertaci­ó social, estudiar alternativ­es a l’alteració de les quotes de la Seguretat Social”. El setmanari Expresso, potser la publicació més influent de Portugal, avançava ahir que l’alternativ­a consistiri­a a rebaixar la Seguretat Social només per a les empreses que creen ocupació i recuperar l’impost sobre la meitat de la paga extra de Nadal de tots els treballado­rs, que ja es va aplicar l’any passat. A més a més, s’efectuarà la ja anuncia pujada de l’impost de la renda.

D’aquesta manera, el triomf no sortiria de franc als portugueso­s, vigilats permanentm­ent per la troica del Banc Central Euro- peu, l’FMI i la UE. I és que la pujada de les cotitzacio­ns de la Seguretat Social va ser anunciada per Passos Coelho fa dues setmanes durant una visita de la troica a Lisboa i després de detectar-se un nou forat als comptes públics. Dies després, la troica concedia una pròrroga d’un any a Portugal per complir els objectius de dèficit públic.

Però Portugal ha canviat des de les històrique­s manifestac­ions del 15 de setembre i la inèdita concentrac­ió de divendres a Belém. No és la primera vegada que s’anul·la una mesura d’austeritat, ja que ja va passar l’any passat amb l’impost sobre les pensions anunciat pel Govern del socialista Sócrates i que va ser substituït per altres ajustos. Però sí que és la primera vegada que la marxa enrere es produeix per la pressió social. “El poble portuguès ja no es deixarà trepitjar més. I els polítics no saben què fer. Estan perduts”, resumia una manifestan­t.

 ?? ANTONIO COTRIM / EFE ?? Tensió lisboeta. La policia deté un manifestan­t davant del palau de Belém durant la reunió del Consell d’Estat, divendres, en què es discutia la situació de Portugal i la resposta europea a la crisi de l’euro
ANTONIO COTRIM / EFE Tensió lisboeta. La policia deté un manifestan­t davant del palau de Belém durant la reunió del Consell d’Estat, divendres, en què es discutia la situació de Portugal i la resposta europea a la crisi de l’euro

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain