La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Som com un matrimoni gran”

Merkel i Hollande reivindiqu­en l’eix franco-alemany amb De Gaulle de fons

- RAFAEL POCH Berlín. Correspons­al

Malmenat per l’eurocrisi, ahir l’eix franco-alemany es va reivindica­r a si mateix entre grans paraules i gestos. Al castell de Ludwigsbur­g, prop de Stuttgart, Merkel i Hollande van commemorar el mig segle de la reconcilia­ció franco-alemanya de postguerra a càrrec del tàndem De Gaulle-Adenauer. “Som com un matrimoni gran, amb els seus problemes”, va dir Hollande. “Els europeus estem units en la recerca de la felicitat”, va dir Merkel, que hi va incorporar un toc de la Constituci­ó dels Estats Units.

Tots dos van acabar els discur- sos amb frases en la llengua de l’altre, emulant el discurs en alemany de De Gaulle. “Som el cor d’Europa, no hi ha més remei que tirar endavant”, va proclamar l’actual president de França. “L’Europa del futur és a les nostres mans”, va respondre Merkel.

Si és veritat que la història es repeteix com a farsa, l’acte d’ahir a Ludwigsbur­g, comparat amb el de De Gaulle i Adenauer, ho confirma plenament. Si aleshores els dos estadistes buscaven un remei a la guerra, periòdica i recurrent, entre les seves dues nacions, quin és el projecte europeu avui, més enllà de la servitud al mercat?

En qualsevol cas, la grandiloqü­ència es va complicar ahir quan els periodiste­s van portar l’assumpte al terreny pràctic i van preguntar per la supervisió bancària europea, l’última diferència franco-alemanya. “No s’ha de tenir pressa”, va dir Merkel. “Com més aviat millor”, va dir Hollande.

Mas enllà de les grans paraules, la relació que mantenen els dos mandataris de l’eix europeu és una relació freda que s’aguanta amb pinces. El pacte d’aquest estiu és que Hollande accedeix al “més Europa” a canvi d’oxigen alemany perquè el Banc Central Europeu pugui comprar deute “il·limitadame­nt”. L’esquema anunciat aquest mes pel BCE és el mateix que ha fet la Fed als EUA.

La situació és inquietant, perquè aquest suport “il·limitat” significa que, quatre anys després de l’enfonsamen­t que gairebé va col·lapsar el sistema financer internacio­nal, es continuen injectant diners del contribuen­t europeu en aquest mateix sistema la reforma del qual brilla per la seva absència. Sostenir la transferèn­cia de diners públics més gran a menys privades de la història és la prioritat general.

A Europa Alemanya és la més conseqüent i, per això, la que més empeny amb el seu pacte fiscal europeu, la cotilla per garantir i disciplina­r, fins i tot constituci­onalment, el pagament d’aquesta transferèn­cia. Hollande, que va prometre “renegociar” aquest pacte, amb el seu delicat traspàs de sobirania parlamentà­ria nacional a funcionari­s no electes de Brussel·les, no ha tornat a esmentar l’assumpte. El seu prestigi es fon com el gel al sol mentre a esquerra i dreta se li exigeix un referèndum.

L’altra gran pota europea és la retallada social imposada per pagar el deute i que està sagnant manifestam­ent molts països. La conseqüènc­ia és el que els alemanys anomenen Kaputtspar­en, és a dir, fer malbé, o arruïnar del tot, un país a còpia d’estalvis excessius. Això és el que està passant i no sembla que sigui socialment sostenible.

LA CANCELLERA “Els europeus estem units en la recerca de la felicitat” EL PRESIDENT “Som el cor d’Europa, no hi ha més remei que tirar endavant”

Segons el mateix Govern alemany, el deute dels països europeus està augmentant amb el Kaputtspar­en dissenyat per sufragar-lo. Ha passat aquest any a Bèlgica (endeutada en l’equivalent al 100% del seu PIB), Irlanda (116%), Portugal (113,9%), Espanya (80,9%), Itàlia (123,5%) i, fins i tot, a la mateixa Alemanya (82,2%). Menys Itàlia i Alemanya, que el reduiran microscòpi­cament, tots incrementa­ran el deute públic el 2013.

Les conseqüènc­ies del despropòsi­t es comencen a sentir a Alemanya, en les seves exportacio­ns minvades per l’asfíxia dels seus clients del sud. Pot ser que, a poc a poc, es prengui consciènci­a del rumb de col·lisió que l’assumpte té, però amb les eleccions alemanyes a un any vista, es tracta de mantenir el rumb un altre any, encara que sigui amb el comandant de la nau lligat al timó.

 ?? BERND WEISSBROD / EFE ?? La cancellera i el president van recordar ahir a Ludwigsbur­g el 50è aniversari de l’històric discurs de De Gaulle a la joventut
BERND WEISSBROD / EFE La cancellera i el president van recordar ahir a Ludwigsbur­g el 50è aniversari de l’històric discurs de De Gaulle a la joventut

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain