La Vanguardia (Català-1ª edició)

Passos Coelho afronta el moment més difícil com a primer ministre

-

El primer ministre, Passos Coelho, va anar massa lluny en la seva aposta per complir “peti qui peti” amb la troica i per impulsar la devaluació interna de Portugal, que consisteix a abaixar els salaris com a substitut de la depreciaci­ó monetària. El rebuig de la seva proposta d’apujar l’any que ve la quota de la Seguretat Social als treballado­rs era tan generalitz­at que el primer ministre ja gairebé només tenia dues alternativ­es: o fer marxa enrere o caure. De fet, les últimes setmanes a Portugal va començar a parlar-se als mitjans de comunicaci­ó d’un possible canvi de Govern, malgrat que amb prou feines han passat 15 mesos des que la coalició del PSD de Passos Coelho i el CDS de Paulo Portas va desbancar el socialista Sócrates, que va ser qui l’abril del 2011 va demanar el rescat internacio­nal de Portugal.

La rebaixa de la quota empre- sarial de la Seguretat Social per afavorir els sectors exportador­s i, en teoria, crear ocupació, era una antiga recomanaci­ó de la troica. La idea inicial era finançar-la apujant l’IVA, però ja és del 23% i la recaptació està caient. Apressat per aquesta reducció dels ingressos i per l’augment de les despeses que suposa l’escalada de l’atur, Passos Coelho va trobar el que el representa­nt de l’FMI fins i tot va criticar com una “mesura creativa”: que els empleats pa- guessin la rebaixa de la quota per als seus patrons.

El balanç és desastrós per a Passos Coelho. Segons una enquesta de la Universita­t Catòlica publicada aquesta setmana i efectuada en plena onada de descontent­ament, el seu partit, el PSD, rebria una patacada descomunal i perdria davant el PS, amb un notable reforç dels partits d’esquerra.

També s’ha esquerdat la cohesió del Govern. Les crítiques de Paulo Portas van propiciar que el PSD el cridés a capítol. Els dos socis diuen que la crisi està resolta, però la seva crida a la unitat no passa ara per ara d’un acte de voluntaris­me.

L’altre gran damnificat és el totpoderós ministre de Finances, Vítor Gaspar, considerat com l’home de Berlín a Lisboa. Divendres va passar pel tràngol d’haver d’explicar-se davant el Consell d’Estat, convocat pel president de la República, el conservado­r Aníbal Cavaco Silva, qui ha donat senyals del seu malestar amb el Govern.

Portugal, que funciona com un laboratori d’Espanya en la crisi de l’euro, està extenuat. No aconseguei­x complir els molt exigents objectius del rescat i la seva societat ha passat de la mansuetud a la indignació. El còctel de forta recessió, atur, empobrimen­t i emigració, sense un horitzó de millora, ha desembocat en un escenari de gran incertesa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain