La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’assemblea de les nacions desunides

La guerra siriana marca el debat anual de L’ONU

-

El veto al Consell de Seguretat ressitua l’ONU en l’època de la guerra freda

xi. Potser per la seva reiteració –el 2012 se’n celebra la 67a edició–, però als ciutadans, quan se’ls esmenta l’Assemblea General de les Nacions Unides (ONU), la primera resposta acostuma a ser “una altra vegada l’embolic de trànsit”. El desplegame­nt de seguretat parteix Manhattan en dos.

Alguns, si la deriva per la qüestió de la mobilitat no els fa oblidar la pregunta original, tenen una segona rèplica: “L’Assemblea? Només és bla, bla i bla”. Fernando Arias, ambaixador d’Espanya davant d’aquesta institució, matisa que qui esperi “alguna decisió executiva” està equivocat “i no sap què és l’ONU”. Segons Arias, el que la distingeix “és la seva gran legitimita­t, ja que representa tots els països”.

La diplomàcia mundial sembla, tanmateix, cega i sorda. Els debats anuals, que s’obren aquest dimarts, arriben en un dels moments més crítics en la credibilit­at de l’òrgan multilater­al. La confrontac­ió a Síria, amb 25.000 morts en vuit mesos, ha despullat una altra vegada les deficiènci­es d’una institució incapaç de consensuar una decisió. Cada vegada són més els que la qualifique­n d’obsoleta, desconnect­ada del segle XXI pels interessos de les grans potències.

“La reforma està paralitzad­a perquè no volen que això canviï, no volen arriscar-se a la incertesa sobre la seva capacitat d’influència en el sistema”, afirma Ahmed Bukhari, representa­nt del Front Polisario a l’ONU.

Bukhari diferencia entre Síria –“un assumpte intern”– i el Sàhara Occidental, al qual qualifica de l’última fita del colonialis­me. Malgrat les resolucion­s de les Nacions Unides, subratlla que el referèndum d’autodeterm­inació continua en espera, postergat pel suport que rep el Marroc dels seus amics, França i els Estats Units, dos dels cinc –junt amb la Gran Bretanya, Rússia i la Xina– que tenen veto al Consell de Seguretat (CS), braç decisori en el qual temporalme­nt es van alternat deu països més.

Només és un exemple. N’hi ha més. Fa dotze mesos, l’esplendor de la primavera àrab, avui entre tenebres per la sagnant agitació que ha encès una pel·lícula eixelebrad­a, ha fet que a força gent les branques els impedís veure el frondós bosc. El setembre del 2011, nombrosos mitjans van transmetre el miratge de l’imminent reconeixem­ent de Palestina com a Estat membre de ple dret, el 194è.

Va ser el gran tema de debat. Un any després, tot continua als llimbs, amb les negociacio­ns amb Israel paralitzad­es des de l’octubre. Mahmud Abbas, president de l’Autoritat Nacional Palestina, in- sisteix que, en aquest nou debat, sol·licitarà a l’Assemblea General que se’ls accepti com a “Estat no membre”, un grau menys. El seu anunci no ha impedit que l’assumpte palestí sigui relegat a la llista d’afers estrella.

L’Iran, amb el seu desafiamen­t nuclear, l’onada de violència entre els musulmans i Síria coparan l’atenció aquesta temporada. En especial aquest últim conflicte, que és el que provoca que el secretari general, Ban Ki-moon, no es pugui aixecar “amb la consciènci­a tranquil·la”.

En la presentaci­ó de les sessions, Ban va recordar que mantindrà reunions bilaterals amb més de 123 líders mundials, als quals demanarà responsabi­litat col·lectiva davant del règim de Damasc. Mentre que el serbi Vuk Jeremic, que presideix el 67è període de sessions, va expressar el seu convencime­nt que “aquesta organitzac­ió, més enllà de les seves imperfecci­ons, continua sent essen- cial per resoldre les creixents necessitat­s de l’ésser humà”.

D’altres, en canvi, discrepen. Una font interna del Consell de Seguretat remarca que aquesta peça decisiva es troba bloquejada “com no ho estava des de la guerra freda”. Els esforços occidental­s, junt amb organitzac­ions àrabs, de prendre una resolució per a la intervenci­ó a Síria xoquen amb el veto de la Xina i, sobretot, de Rússia.

“Els russos creuen que la qüestió –explica la font– és entre el president Baixar al-Assad o els islamistes. Nosaltres els diem que, amb la seva estratègia, ara és AlAssad i després els islamistes”.

L’ampliació i la transforma­ció del CS continua en estudi, sense que s’entrevegi un acord per culpa del dret a veto. El funciona-

EL SUPORT “Més enllà d’imperfecci­ons, aquesta organitzac­ió segueix sent essencial” OBSOLESCÈN­CIA “La culpa no és de les Nacions Unides, sinó dels governs que li donen les ordres”

ment actual ho il·lustra així: “En un conflicte entre dos països petits, desapareix el conflicte. Entre un de gran i un altre de petit, desapareix el petit, i entre dos de grans, el que desapareix és el Consell de Seguretat”.

Però, si es parla de desprestig­i, matisa que la premsa en general s’equivoca de direcció. “La responsabi­litat no és de les Nacions Unides, sinó dels governs que li donen les ordres, que, simplement, són nacions desunides”.

 ?? PABLO MARTÍNEZ MONSIVAIS/AP ?? Aspecte de l’Assemblea General de les Nacions Unides durant una de les seves últimes sessions
PABLO MARTÍNEZ MONSIVAIS/AP Aspecte de l’Assemblea General de les Nacions Unides durant una de les seves últimes sessions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain