La Vanguardia (Català-1ª edició)

Com cal frenar el negoci de la mort

El tractat de Comerç d’armes, frustrat al juliol, passa a l’agenda de l’assemblea General

- FÉLIX FLORES Barcelona

L’afer probableme­nt de més transcendè­ncia global, la regulació del comerç d’armes convencion­als, apareix en el punt número 95, d’un total de 168, de l’agenda provisiona­l de la 67a Assemblea. Figura a l’apartat G, dedicat al desarmamen­t en general. Cal veure quin curs se li donarà, però la cosa no promet.

El projecte de tractat mundial de Comerç d’Armes convencion­als (o TCA) va resultar frustrat fa dos mesos, en la primera conferènci­a diplomàtic­a mundial celebrada sobre el tema. Quan va començar, a primers de juliol a Nova York, el fet sagnant que un miler de persones moren cada dia al món per armes lleugeres va ser un leitmotiv que aparentmen­t unia la voluntat de 193 estats per posar ordre al mercat armamentís­tic. Si les armes de destrucció massiva –que són objecte de tractats internacio­nals– constituei­xen un perill latent, les pistoles i els fusells són els que més maten.

No hi podia haver objectiu més encomiable. La campanya per aconseguir-ho va començar deu anys enrere, amb organitzac­ions civils de 125 països, agrupades sota el nom Armes sota Control, exercint pressió. Tenint en compte que el comerç d’armes és un negoci formidable, amb els Estats Units i Rússia com a màxims exportador­s, tan sols els precedents de la prohibició de les mines antiperson­a i de les bombes de dispersió –que van impulsar el Canadà i Noruega respectiva­ment– feien alimentar esperances. L’Assemblea General de l’ONU del 2006 va fer un primer pas per regular el mercat d’armes, i va patir el veto de l’administra­ció de George W. Bush. El 2009, Barack Obama s’hi va mostrar d’acord, cosa que va permetre quatre conferènci­es preparatòr­ies i la final, maratonian­a, del juliol passat. Però ha estat precisamen­t l’actitud dels EUA la que ha acabat causant frustració.

La guerra siriana, amb acusacions creuades entre Washington i Moscou, va planar des del principi sobre la conferènci­a. A més, la definició de què havia d’incloure i què no el TCA (blindats, avions de combat, vaixells de guerra, tecnologia de sistemes, recanvis...) constituïa un laberint darrere del qual s’escudaven els interessos reals de cadascú.

La filosofia de fons va ser un obstacle major. En síntesi, es tractava que el TCA servís per impedir no només el tràfic il·legal, sinó també el subministr­ament d’armes a qualsevol país on hi hagi un risc evident que aquestes es facin servir per cometre greus violacions dels drets humans, crims de guerra o genocidi.

Aquesta ambició, defensada per estats com Noruega i Nova Zelanda, la majoria d’africans i de llatinoame­ricans, amb Mèxic al capdavant (els narcos mexicans es nodreixen d’un intens tràfic des dels EUA), xocava amb els criteris de Corea del Nord, l’Iran, Algèria o Síria, segons va dir al final de la conferènci­a el seu president, el diplomàtic argentí Roberto García Moritán.

En realitat hi havia més objectors: Rússia, la Xina, Egipte i l’Ín- dia, suspicaços del concepte de drets humans manejat per Occident, darrere del qual hi observen “motivacion­s polítiques”, s’estimaven més un tractat feble. D’altra banda, els Estats Units s’oposaven a incloure les municions en la regulació i tenien moltes reserves sobre les armes lleugeres (la poderosa Associació Nacional del Rifle rebutjava, no cal dir-ho, el tractat).

En l’última jornada de la conferènci­a, els delegats de la campanya Armes sota Control creien que eren a prop de l’objectiu. Però en l’últim moment els EUA van dir que necessitav­en “més

UN OBJECTIU ÈTIC El TCA havia d’impedir la tramesa d’armes a països amb risc de crims de guerra

temps”. Rússia, la Xina i d’altres s’hi van afegir. I no hi va haver firma.

L’Administra­ció Obama havia marcat el criteri que el TCA s’havia d’aprovar per consens dels 193 països. L’esborrany és ara a l’agenda de l’Assemblea General i no cal el consens sinó una votació per majoria, cosa que el dilueix bastant. Segons Anna MacDonald, delegada d’Oxfam, la conferènci­a de juliol “va ser un fracàs de lideratge dels Estats Units”. Per Jeff Abramson, director del secretaria­t d’Armes sota Control, “les esperances es van frustrar quan els EUA i d’altres van bloquejar inesperada­ment l’adopció del tractat a l’últim minut, però això és només un endarrerim­ent i no el final del procés”. És una manera optimista de veure-ho.

 ?? GEORGE OURFALIAN / REUTERS ?? Un cadàver ahir en un carrer d’Alep després d’un xoc entre l’exèrcit sirià i els rebels
GEORGE OURFALIAN / REUTERS Un cadàver ahir en un carrer d’Alep després d’un xoc entre l’exèrcit sirià i els rebels

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain