La Vanguardia (Català-1ª edició)

Batalla campal a Holanda per un aniversari divulgat a Facebook

La convocatòr­ia, a la qual van acudir gairebé 4.000 joves, se salda amb 29 ferits

- HAREN (HOLANDA) Efe i Afp

La Methe, la jove que volia celebrar que feia 16 anys, el mínim que pot dir és que la festa se li va escapar de les mans. A la petita localitat holandesa de Haren van acudir divendres a la nit entre 3.000 i 4.000 joves en resposta a la seva invitació, que va cursar a través de Facebook. Per equivocaci­ó, en lloc de fer-la privada la va obrir a centenars de contactes, que al seu torn van distribuir la convocatòr­ia a tercers. La concentrac­ió va acabar en una batalla campal que es va saldar amb 34 detencions i 29 ferits lleus, tres d’ells policies.

La policia, alertada sobre el caire que havia pres, va intentar frenar la convocatòr­ia, però molts joves no van fer cas dels advertimen­ts i es van presentar a Haren (una població d’uns 18.000 habitants). En els enfrontame­nts amb la policia van tirar bicicletes, ampolles, pedres i petards, a la qual cosa les forces de l’ordre van respondre amb gasos lacrimògen­s i bombes de fum.

Cap a les tres de la matinada, van aconseguir dissoldre els joves després que aquests ocasioness­in destrosses en aparadors i garatges de cases, desvalises­sin un supermerca­t i destruïssi­n senyals de trànsit i pals de la llum.

L’alcalde de Haren, Rob Bats, va qualificar de “xusma” els causants dels aldarulls i va afirmar que eren molt violents i estaven ben preparats. “Han anat a bus- car la confrontac­ió d’una manera conscient”.

Per la seva banda, el comissari en cap de la localitat de Groningen (del qual depèn Haren), Oscar Dros, va assegurar que “la violència contra la policia va ser extrema”. “Al principi vam optar per una actuació amistosa, però ens va sorprendre que un grup comencés amb atacs de manera brutal. En un moment va canviar la situació de cop, i la policia i els agents locals van haver de ser substituït­s pels antiavalot­s”, va informar. En total, van mobilit-

 ?? CATRINUS VAN DER VEEN / EFE ?? Un policia apareix ensangonat durant els aldarulls d’ahir a la matinada a Haren
CATRINUS VAN DER VEEN / EFE Un policia apareix ensangonat durant els aldarulls d’ahir a la matinada a Haren

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain