La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una visió de la riba sud

“Democratit­zar no només és cosa d’una ‘primavera’”, afirma Fatal·lah Sijilmassi

- JAIME ARIAS Barcelona

La normalitza­ció democràtic­a als països de la Mediterràn­ia del sud i de l’est no és cosa d’una sola primavera”, afirma el secretari general de la Unió per la Mediterràn­ia (UpM).

Fatal·lah Sijilmassi, diplomàtic i polític marroquí d’alta volada –qui, entre altres missions, va ser ambaixador del seu país a París durant un quadrienni– va parlar al Cidob de Barcelona davant una important audiència d’experts i membres de la UpM i d’altres representa­cions d’elevat rang convocats per Carles Gasòliba, president de l’acreditat think tank català.

Gasòliba va dirigir la interessan­t sessió, que va obrir amb un discurs fent ressaltar l’expectació despertada per la UpM acabada de renovar, a la qual s’incorpora la mateixa Unió Europea. Presència simptomàti­ca reflectida en el discurs de Josep M. de Puig en nom del Moviment Europeu català que presideix i per l’assistènci­a a l’acte de l’ambaixador Senén Florensa, secretari general d’Exteriors de la Generalita­t.

Sijilmassi, que el 1995 va ser patrocinad­or de l’elecció de Barcelona com a seu de la UpM, va lamentar el temps perdut en el funcioname­nt d’un organisme tan necessari. Temps que es tracta ara de recuperar amb accions immediates d’impuls i coordinaci­ó. Al marge de problemes polítics interns que concerneix­en l’autonomia de cadascun dels estats.

Sijilmassi va destacar l’esforç conjunt que els toca fer amb urgència a Brussel·les i la UpM, tant en el terreny econòmic com en el social. Deixant de banda qüestions del passat i concentran­t l’atenció en projectes futurs d’acord amb els interessos mutus que la lògica d’ineludible sinergia obliga a tenir en compte entre est i oest i nord i sud dels països mediterran­is.

En el curs del debat, Sijilmassi no va eludir la pregunta de La

sobre l’actual situació del descontrol­at territori de Mali. Malgrat el caràcter polític del tema, l’il·lustre diplomàtic, privilegia­t observador, com a veí de l’estratègic estat saharià, va declarar que, en efecte, la situació és “molt greu i preocupant”. Va afegir que afecta directamen­t l’estabilita­t i centralita­t mateixa dels països del litoral nord-africà, amenaçat per activitats terroriste­s a la qual caldrà posar límit.

El mateix dia, el ministre d’Exteriors del Govern de Rajoy, José Manuel García-Margallo, confirmava a Pedralbes la inquietud que provoquen els problemes d’insegureta­t en aquella zona sahariana. Incerteses que desconcert­en dia rere dia l’horitzó de les esferes mediàtique­s, començant pel candent conflicte de Mali, territori incontrola­ble excepte, encara, el sud, la legítima autoritat del qual es veu forçada a demanar ajuda a les Nacions Unides. Justament el famós pintor mallorquí Miquel Barceló, amant del lloc, igual que el nostre company, el premiat fotoreport­er Kim Manresa, que tant ha contribuït al culturalis­me hispanoafr­icanista, reconeixen el risc que suposaria el retorn a aquest país.

Bon coneixedor de la realitat, Barceló opina que el continent africà necessita la doble presèn- cia dels Estats Units i la Xina, les dues superpotèn­cies mútuament interdepen­dents.

La influència de Pequín sobre el comerç exterior africà fa anys

El secretari general de la Unió per la Mediterràn­ia adverteix que Mali és al caire de l’abisme

que és un fet evident. No és cap novetat. Menys coneguda és la tasca de Washington fomentada sota les missions de Colin Powell, que va ser cap del Pentà- gon i després secretari del Departamen­t d’Estat. Va comptar amb l’eficaç ajuda de l’ambaixador­a Ruth Davis, que des del càrrec de cap del personal de l’esmentat ministeri va contribuir a la formació i desplegame­nt d’uns 1.500 diplomàtic­s i funcionari­s afroameric­ans destinats a seus consulars ianquis.

L’actual situació euroafrica­na em recorda un episodi de la carrera política de Paul-Henri Spaak. Als anys cinquanta, el cèlebre estadista socialista belga compartia la visió política que va salvar la llibertat d’Occident. Això no va ser obstacle per afirmar que a Stalin i a les pors que inspirava es va deure l’èxit i acceleraci­ó del projecte europeista.

Una cosa semblant podria dir-se avui respecte a la influència que exerceix el radicalism­e dels hereus de Bin Laden sobre els que tenen la responsabi­litat d’aturar el terrorisme.

 ?? ALBERTO ESTÉVEZ / EFE ?? García-Margallo, amb Sijilmassi
ALBERTO ESTÉVEZ / EFE García-Margallo, amb Sijilmassi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain