La Vanguardia (Català-1ª edició)

“La crisi europea és antropològ­ica; no hi ha un gen catòlic del deute”

Tarcisio Bertone, cardenal secretari d’estat de la Santa Seu

- ENRIC JULIANA EUSEBIO VAL Ciutat del Vaticà

l secretari d’Estat del Vaticà, cardenal Tarcisio Bertone (Romano Canavese, Piemont, 1934), viatjarà dimarts a Barcelona per rebre de mans del rei Joan Carles el IV Premi Internacio­nal Comte de Barcelona, que atorga la fundació del mateix nom, vinculada al Grup Godó. El cardenal Bertone va rebre La Vanguardia dimecres passat al Palau Apostòlic. En conversa distesa ens va explicar la seva passió pel futbol –és sacerdot salesià– i la seva afició al cinema. Dies abans havia tornat a veure Vacances a Roma...

“Crec que a la pel·lícula surt un antic correspons­al del seu diari a Roma...”.

Julio Moriones, saludant Audrey Hepburn! Certo! Gran afeccionat de la Juve, el cardenal Bertone segueix de molt a prop el Barça. l’equip preferit pels seus col·laboradors més immediats. Així pica l’ullet a la ciutat que l’acollirà d’aquí a uns dies.

Benet XVI ha visitat Espanya en quatre ocasions en cinc anys. Com veu avui dia la Santa Seu la vella Espanya catòlica? Mirin, no estic d’acord amb aquest qualificat­iu. Espanya, avui, no és vella i continua sent catòlica. Malgrat les dificultat­s, els catòlics, segons estadístiq­ues recents, represente­n gairebé el 75% de la població, per tant una majoria clara. Els bisbes espanyols, en el pla pastoral 20112015, escriuen que han pogut experiment­ar en les freqüents visites de Benet XVI, de manera molt viva, la seva proximitat, i estan molt agraïts, ja que ell ha sembrat abundantme­nt en un terreny que, com succeeix en general a Occident durant les últimes dècades, està tenallat per una mentalitat relativist­a i laïcista, i té la pretensió de construir una societat sense Déu. Un símptoma evident d’aquest fenomen és la caiguda dràstica de les vocacions al país, especialme­nt en el sacerdoci. Aquest camp, abans fertilíssi­m, ara és àrid. El relativism­e i el laïcisme van configuran­t una societat que xoca amb els valors fonamental­s de la cultura catòlica, minant per exemple institucio­ns com el matrimoni i la família i soscavant els fonaments de la vida moral. L’episcopat espanyol està mobilitzan­t totes les forces de l’Església d’Espanya per fer front a aquesta situació i reevangeli­tzar la societat. És el meu desig i prego perquè aquesta obra tingui un èxit total.

El Papa està molt amoïnat per la crisi econòmica actual i en parla amb freqüència. Creu que Europa i el món occidental

ERETRAT “Espanya no és un ‘vell país catòlic’; no és vella i la majoria continua sent catòlica” L’ESGLÉSIA I EUROPA “L’episcopat es mobilitza per reevangeli­tzar la societat”

en el seu conjunt tenen una estratègia adequada per afrontar els problemes? Existeix una davant la crisi? Sa Santedat ha expressat la seva preocupaci­ó, des de l’inici de la crisi actual, a l’encíclica Caritas in veritate. N’ha examinat algunes de les causes i en particular ha posat en guàrdia davant formes d’individual­isme egoista, reclamant 1a necessitat d’un alè ètic en l’economia. Això significa, en primer lloc, afavorir una assumpció més gran de responsabi­litat personal, mitjançant el “compartir deures”, més que en la “reivindica­ció de drets”. En segon lloc, cal plantejar polítiques socials que promoguin la solidarita­t. Estic convençut que Europa sabrà afrontar la crisi que pateix i sortirse’n, que no és només econòmica. Però ho podrà fer tant més eficaçment com més sàpiga descobrir la centralita­t d’aquests valors, humans i cristians, que l’han edificat i fet gran en la història. Vull subratllar la immensa obra de caritat i suport als més febles que l’Església catòlica fa a Espanya i molts altres països. L’acció de Càritas és directa i capil·lar, davant necessitat­s urgents a les quals altres agències estatals no aconseguei­xen donar resposta.

La crisi colpeja sobretot Portugal, Grècia, Irlanda, Espanya i Itàlia, països –excepte Grècia– de profunda tradició catòlica. Hi ha un catòlic en la crisi europea? Estem, una altra vegada, davant la vella contradicc­ió entre capitalism­e anglosaxó i la moral catòlica? Els països que han citat no són els únics majoritàri­ament catòlics al nostre continent, i de tota manera presenten notables diferèncie­s internes. Em sembla que la crisi ha colpejat tot Europa, encara que en mesura diferent, evidencian­t els punts febles de cada país, així com els límits estructura­ls de l’actual arquitectu­ra política i econòmica de la Unió Europea. Per tant, la tesi que vol trobar un “factor religiós i cultural” en les primes de risc (sobre el deute) pot semblar suggestiva; tanmateix no només no sembla històricam­ent justificab­le, sinó que a més corre el risc d’arribar a ser un pretext per no buscar solucions adequades. El que segurament tenen en comú els estats que ara l’estan patint més és la falta de confiança, amb el predomini d’una por general davant el futur. Un dels problemes de base i molt dramàtics és el baix índex de natalitat. La disminució dels naixements planteja interrogan­ts seriosos sobre qui podrà en el futur pagar els deutes d’alguns països, afavorint així les incerteses i les tensions dels mercats. La crisi no pot ser, per tant, afrontada només amb solucions tècniques i pal·liatives.

 ?? EDMONDO LILLI / L’OSSERVATOR­E ROMANO ?? El cardenal Tarcisio Bertone, de 77 anys, secretari d’Estat del Vaticà, durant l’entrevista
EDMONDO LILLI / L’OSSERVATOR­E ROMANO El cardenal Tarcisio Bertone, de 77 anys, secretari d’Estat del Vaticà, durant l’entrevista

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain