La Vanguardia (Català-1ª edició)

Judici sumaríssim d’inconstitu­cionalitat

-

ECarles Viver Pi-Sunyer l refús de la proposta de pacte fiscal català per part del president del Govern de l’Estat, Mariano Rajoy, no crec que en aquests moments hagi sorprès ningú. Sí que ho ha fet, en canvi, la utilitzaci­ó de la pretesa inconstitu­cionalitat de la proposta com a argument principal i quasi únic per basar aquest refús, així com el fet que el president espanyol no hagi cregut necessari aportar ni una sola fonamentac­ió jurídica per tal de justificar aquesta transcende­ntal “declaració d’inconstitu­cionalitat” adoptada de manera sumària i preliminar.

És més que probable que la manca de fonamentac­ió sigui deguda, simplement, al fet que no hi ha cap bon argument jurídic per defensar aquesta decisió. És un lloc comú entre els especialis­tes en la matèria l’afirmació que, pel que fa al finançamen­t autonòmic, la Constituci­ó Espanyola es limita a establir unes escarides regles i principis, que no dissenyen un model de finançamen­t complet ni únic; malgrat que. com és obvi, aquestes regles i principis han de ser respectade­s sempre que es pretengui establir en una comunitat autònoma un dels diversos models que caben dins del marc constituci­onal.

Aquestes regles i principis són

C. VIVER PI-SUNYER, essencialm­ent els de solidarita­t i de prohibició de privilegis econòmics i socials, la llista dels diversos tipus de tribut que correspone­n a les comunitats autònomes i la regla que estableix que la potestat originària per crear tributs correspon a l’Estat. Doncs bé, ni el Concert basc ni el Conveni navarrès vulneren aquests principis –de fet el Tribunal Constituci­onal ha advertit que la disposició addicional de la Constituci­ó en què es basen aquest concerts no és una clàusula que permeti incomplir la Constituci­ó, sinó que simplement permet tenir un sistema de finançamen­t propi sense necessitat que la llei orgànica de finançamen­t de les comunitats autònomes (Lofca) ho estableixi–, i, per la mateixa raó, no és impossible imaginar models de finançamen­t respectuos­os amb la Constituci­ó basats en els amplis criteris incorporat­s a la proposta del Parlament tot seguint el model del concert econòmic. Cal tenir en compte que aquest criteris incloïen la solidarita­t i la intervenci­ó del legislador estatal a través de la Lofca. Res d’això no s’ha tingut en compte en fer el referit judici sumaríssim i liminar.

Certament, cal reconèixer que avui aquest debat jurídic és ja per- fectament estèril: tant com fer l’autòpsia al cadàver d’un nonat. Tanmateix, la decisió del president del Govern posa de manifest alguns problemes de fons que, no per coneguts, són menys importants ni menys necessitat­s de ser destacats. Així, per exemple, és cert que la Constituci­ó i els debats sobre la constituci­onalitat de les propostes polítiques sempre han format part del de-

 ?? ÀLEX GARCÍA ??
ÀLEX GARCÍA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain