La Vanguardia (Català-1ª edició)

Madrid, capital Madrid

La retirada d’aguirre en un context de crisi i retallades donarà pas a una pèrdua d’hegemonia del PP a la regió madrilenya, però difícilmen­t a l’alternança

- CARLES CASTRO Barcelona

L’èxit no és mai definitiu. Potser per això, entre altres raons que només ella coneix, Esperanza Aguirre va decidir abandonar el tron abans que les ombres del declivi es projectess­in sobre el seu regnat. El cert és que el seu poder actual era enlluernad­or: 72 escons sobre una Cambra de 129; gairebé el 60% de l’hemicicle. Tanmateix, difícilmen­t podria superar aquestes cotes en el futur. En un context de crisi, retallades i protestes, el malestar social forçosamen­t acabaria passant factura al seu contingent de vots. L’experiènci­a recent del seu odiat coreligion­ari Alberto Ruiz Gallardón era tot un avís –suau, això sí– per a navegants solitaris: en els últims comicis municipals, a la primavera del 2011, i amb l’oposició socialista en el seu pitjor moment, el “popular alcalde popular” va ce- davant determinad­es tempestes polítiques. Va ser una estrena traumàtica per a Esperanza Aguirre, que heretava la plaça autonòmica de Ruiz Gallardón, president regional des del 1995. La marea social que es va aixecar contra la política d’Aznar no va poder amb l’Ajuntament de Madrid, on Gallardón va millorar fins i tot l’últim registre del seu antecessor, però sí que va trencar la resistènci­a del PP a la regió, que va brindar una majoria raspada a l’esquerra.

Un escó, 30.000 vots i un punt de marge en percentatg­e: aquest va ser tot l’avantatge de l’esquerra, encara que suficient per arrabassar Madrid al centredret­a. Només un fosc episodi de transfugui­sme –el famós tamayazo– va deixar el PSOE madrileny a les portes del triomf i va obligar a repetir les eleccions. Els socialiste­s van tornar a reincidir en l’error de no presentar un candidat potent –ja ho van fer el 1987 quan van optar per Juan Barranco en lloc de Fer- nando Morán per cobrir el buit deixat pel carismàtic Tierno Galván– i ho van pagar perdent en “segona volta”, l’octubre del 2003, per molt poc. Aquesta vegada l’escàs marge va anar a la inversa: 27.370 vots d’avantatge per al PP (els que li van faltar al PSOE per arrabassar la majoria absoluta a Aguirre).

A partir de llavors es va inici-

El relleu a la regió madrilenya exigeix un cataclisme electoral, atesa l’amplíssima penetració del PP

ar un procés accelerat de desintegra­ció del centreesqu­erra madrileny, accentuat per la irrupció d’UPyD, encara que la formació creada per l’exsocialis­ta Rosa Díez també va restar electorat al PP, molt especialme­nt a la capital. El tempestuós debat de l’Estatut català –en el qual la mateixa Aguirre va atiar els instints polítics més primaris– va fer efecte en un segment del votant socialista i va crear un espai al mercat electoral per a una oferta de centre nacionalis­ta espanyol (en la seva versió més madrilenya). En els comicis del 2008, aquesta bretxa va alliberar un contingent de 132.000 vots a favor d’UPyD, xifra que es va elevar a gairebé 350.000 sufragis (i a més d’un milió a tot Espanya) en els comicis del 2011, esperonats per una crisi que el PSOE de Zapatero havia afrontat des d’un discurs erràtic.

Avui dia, el futur sembla inconquist­able per a l’esquerra a Madrid, malgrat la retirada de la insubstitu­ïble Aguirre, el cost electoral de les retallades i el pes de la crisi econòmica. De fet, el centre i la dreta són majoritari­s tant a l’Ajuntament com a la comunitat des del 1987 (tret de la legislatur­a autonòmica de 1991 al 1995), i sembla molt llunyana, gairebé pròpia d’un altre plane-

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain