La Vanguardia (Català-1ª edició)

Preservar el respecte

-

DIMARTS s’iniciarà al Parlament de Catalunya el debat anual sobre la situació política. Serà un debat important. Els motius són coneguts per tothom: els deu dies de setembre que han sacsejat la política espanyola. La manifestac­ió gegantina de l’Onze de Setembre; la declaració institucio­nal posterior del president Artur Mas; l’impacte dels dos esdevenime­nts en les institucio­ns i, segons l’opinió pública espanyola, en els circuits d’informació internacio­nal i a les cancelleri­es europees; i el fracàs de l’entrevista entre el president del Govern i el president de la Generalita­t, que va concloure sense cap acord sobre la proposta de pacte fiscal, després d’una trobada que va transcórre­r en un clima de cordialita­t i de bona relació personal entre tots dos.

Aquests deu dies de setembre han capgirat la difícil conjuntura política espanyola, centrada en la petició –o no– d’ajuda del Fons Europeu d’Estabilitz­ació Financera. Conjuntura flanquejad­a per les eleccions autonòmiqu­es del proper 21 d’octubre al País Basc i Galícia i per les protestes sindicals que apunten a la possible convocatòr­ia d’una nova vaga general. El quadre és crític. Molt crític.

La crisi econòmica, l’absència de creixement i la delicada situació financera d’Espanya continua sent, sense cap dubte, la qüestió angular. Les eleccions a Euskadi i Galícia són rellevants –en el primer cas, per la singular competició entre el Partit Nacionalis­ta Basc i la coalició independen­tista Bildu, i en el segon, per la importànci­a de Galícia per a l’estabilita­t del lideratge polític de Rajoy–. La protesta sindical creix, sota la direcció estratègic­a del secretari gene- ral d’UGT, Cándido Méndez, i sembla apuntar al desgast del president del Govern. Un quadre molt complicat, no cal dir-ho, al qual ara s’hi afegeix la rebel·lió catalana, en expressió d’alguns mitjans de comunicaci­ó estrangers.

Avisats, n’estaven. Fa dos anys, la premsa catalana va assenyalar que podia produir-se una gran coagulació de malestar si la sentència del Tribunal Constituci­onal sobre l’Estatut era especialme­nt negativa. En lloc d’escoltar i debatre amb calma, la resposta a aquell advertimen­t va ser agressiva. Avisats, n’estaven.

Diumenge passat reclamàvem un espai d’acord, encara que fos mínim. No s’ha produït. El clima generat a Madrid aquests últims deu dies el feia gairebé impossible. I ara, què? Conformita­t, o recerca d’un nou mandat electoral que expressi amb més nitidesa la voluntat –i la pluralitat de criteris– de la societat catalana. En situacions de bloqueig o d’aparent atzucac, democràcia.

L’endemà de l’entrevista Mas-Rajoy, la vicepresid­enta Soraya Sáenz de Santamaría va modular el to. Rajoy va fer ahir el mateix i va parlar de diàleg. Llàstima que aquest gest no s’hagués produït abans. I apareixen aquests dies federalist­es fins ara desconegut­s. L’expresiden­t Felipe González, per exemple, parla ara del federalism­e asimètric de Pasqual Maragall, en el seu dia repudiat pel PSOE. Alguna cosa es mou a la política espanyola. Però el primer que s’ha de moure és l’atmosfera, el clima, la mirada. El Govern, el PP i el PSOE –i també les forces polítiques catalanes– tenen la responsabi­litat de defensar i mantenir un bon clima cívic. Uns i d’altres ens devem respecte. I, si cal, que parlin les urnes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain