La Vanguardia (Català-1ª edició)

La tragèdia de l’èxode sirià

-

EL drama sirià de la guerra civil, amb milers de morts civils pel bombardeig indiscrimi­nat de ciutats, arriba a cotes francament alarmants, amb els refugiats que fugen cap als països veïns i que en aquests moments pugen a gairebé 290.000 persones, segons l’Alt Comissaria­t de Nacions Unides per als Refugiats (Acnur). Una tragèdia que no para. Aquesta mateixa setmana han travessat la frontera cap a Jordània prop de 4.000 persones vingudes de les zones en conflicte.

Es tracta per tant d’un problema afegit que la comunitat internacio­nal ha de resoldre amb la mateixa urgència com mira de frenar la guerra siriana, tot i que s’ha mostrat ben ineficaç fins ara. Jordània és el país que suporta el nombre més gran de refugiats sirians, gairebé 100.000, seguit de ben a prop per Turquia, amb 85.000; el Líban, amb 73.000, i l’Iraq, amb 30.000. Una onada que no para de créixer a mesura que s’estén el conflicte armat i referma l’ofensiva de l’artilleria pesant i dels helicòpter­s armats que l’exèrcit utilitza per castigar els rebels amagats en denses zones. Unes accions que de ben segur han de fer seure Baixar al-Assad davant d’un tribunal internacio­nal que el jutgi per crims contra la humanitat. El pla de pau de l’ex-secretari general de Nacions Unides, Kofi Annan, proposava la suspensió immediata d’aquests bombardejo­s per tal de frenar les matances i l’èxode de refugiats. El fracàs d’aquella proposta només ha fet que multiplica­r el fenomen de la fugida en massa, que està assolint tons realment ben tràgics.

Amb l’ajut d’Acnur, els països que reben els sirians fugitius miren de pal·liar aquesta adversitat mitjançant programes per a la construcci­ó de camps de refugiats, l’establimen­t de protocols sanitaris, la provisió de vacunes i medicines, i plans per a l’escolaritz­ació a les escoles públiques dels nens refugiats. Cal remarcar que només al Líban hi ha 15.000 menors en aquestes condicions, dels quals només un miler i mig han trobat espai a les aules. A Jordània, únicament la meitat dels 27.000 nens comptabili­tzats han començat el curs escolar. Un fenomen que supera amb escreix les possibilit­ats de les respective­s administra­cions i que amenaça la cohesió en aquests països per les òbvies dificultat­s de solució. Aquesta setmana, el comboi en el qual viatjava l’enviat especial de Nacions Unides i la Lliga Àrab, Lakhdar Brahimi, va ser rebut a cops de pedra a l’arribada al camp de refugiats de Zaatari, a Jordània, en el qual viuen prop de 30.000 sirians. Els manifestan­ts acusaven Brahimi de ser massa tou amb el règim de Damasc.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain