La Vanguardia (Català-1ª edició)

Musulmans vulnerable­s

- Tahar ben Jelloun

La primera pregunta que em ve al cap: és tan vulnerable l’islam que la més mínima caricatura provoca violències excessives i fanàtiques? Recordem en aquest sentit les caricature­s del profeta Mahoma i les tensions que van generar al món. Ara és un promotor immobiliar­i de Califòrnia, un israeliano­americà, Sam Bacile, el que ha rodat una pel·lícula molt dolenta des del punt de vista tècnic i feta per tal de ferir els musulmans en les seves creences i en la seva dignitat. He vist la pel·lícula. És tan dolenta que mai no hauria d’haver vist la llum. Però el cert és que està a la teranyina d’internet i ha fet reaccionar amb extrema violència poblacions musulmanes arreu del món.

L’origen d’aquestes reaccions espontànie­s i desproporc­ionades data del 1988, amb la fàtua de l’aiatol·là Khomeini contra Salman Rushdie, que havia publicat el llibre Versos satànics. Totes les desgràcies del món musulmà troben la seva justificac­ió en aquesta fàtua que va tornar hipersensi­bles determinat­s musulmans respecte de qualsevol cosa que afectés la seva religió.

L’aclaparado­ra majoria de països musulmans no viuen en democràcia. Des que la gent ha trobat una raó per sortir a manifestar-se, ho fa. Cap govern, ni a Líbia, ni al Sudan, ni a Egipte no és capaç d’impedir una manifestac­ió contra “una humiliació feta per un israeloame­ricà”. Així, es maten dos pardals d’un tret: es denuncia els Estats Units matant un dels seus ambaixador­s o incendiant una de les seves ambaixa-

T. BEN JELLOUN, des i alhora s’alimenta l’odi contra Israel i la seva política d’ocupació. Amb una multitud enfurismad­a perquè la imatge que Sam Bacile ha donat de la religió musulmana és horrible, injusta, falsa i simplement escandalos­a no es pot raonar. Es tracta de fe, de creença i de convicció. Es tracta de passió. El fet de provocar tota una comunitat en les seves creences només pot acabar malament.

L’equivocaci­ó és total. Els musulmans creuen que darrere de Sam Bacile hi ha l’Estat d’Israel o fins i tot el Pentàgon. Potser no saben que el Govern no intervé en la producció d’una pel·lícula, en l’elaboració d’un diari ni en l’elecció dels editorials i les caricature­s. Pensen que tot això ho fan aquests estats per ferir el musulmà en allò que més s’estima. No saben que si als països musulmans l’Estat intervé molt sovint en la premsa o fins i tot en la cultura, Occident no fa el mateix.

No obstant això, hi ha teories segons les quals els Estats Units i Israel tenen en el punt de mira l’islam i els musulmans com a “enemic potencial”. Abans, el cinema nord-americà presentava el comunisme com el principal perill que amenaçava els Estats Units. En l’actualitat és el terrorisme d’Al-Qaida. O encara que reconeguin que no tots els musulmans són terroriste­s, afirmen que tot terrorista és forçosamen­t musulmà!

La sèrie televisiva Homeland, l’emissió de la qual s’acaba d’estrenar a França, presenta aquesta tesi, fins al punt que la paranoia nord-americana arriba a sospitar que un ostatge, soldat dels EUA en mans d’Al-Qaida, hauria abraçat les tesis d’aquesta organitzac­ió i s’hauria convertit a l’islam després del seu alliberame­nt. Es pot assenyalar que un dels guionistes d’aquesta sèrie és Gideon Raff, israelià.

La relació entre Occident i l’islam està en tensió permanent. Els discursos dels líders polítics són tranquil·litzadors i condescend­ents. Però les mentalitat­s estan treballade­s per la ideologia de la por i l’odi a tot allò que no sigui occidental. I a l’altra banda la victòria dels islamistes després de la revolució d’allò que s’ha anomenat primavera àrab els empeny a manifestar-se i a expressar el seu rebuig a Occident.

Malgrat les declaracio­ns de la secretària d’Estat, Hillary Clinton, la violència no s’ha aturat. És temps que intervingu­i el president Barack Obama i enviï un senyal potent als musulmans al món, condemnant aquesta producció viciosa i abjecta d’un promotor immobiliar­i que té com a passatemps favorit el foment l’odi de l’islam. Però Obama no ho farà. Perquè vol ser reelegit el proper novembre.

 ?? OSCAR ASTROMUJOF­F ??
OSCAR ASTROMUJOF­F

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain