La Vanguardia (Català-1ª edició)

El súmmum de retallar

- ELISA BOZA ROCHO

Fa pocs dies que ha començat el curs escolar i el soroll de les retallades ens torna a acompanyar. Tinc dos fills a primària i una filla a infantil. La tutora de P-4 es troba de baixa maternal, fet conegut pel Departamen­t d’Ensenyamen­t amb força antelació. Doncs bé, la mestra que l’ha de substituir va ser nomenada el 6 de setembre amb data de contracte de 12 de setembre, dia d’inici del curs esco- lar. És clar, no passa res, a poc a poc ja anirà coneixent el centre, les instal·lacions, els nens... La conselleri­a considera que no cal una contractac­ió més anticipada per preparar l’aula, conèixer l’escola i el personal del centre. Govern de la Generalita­t, perdoni que ho dubti.

Però això no és tot, ja que resulta que aquesta persona ha estat contractad­a durant un 86,67% de la jornada. La resta de jornada el departamen­t considera que no és necessària, i així s’estalvien el cost d’ella i dels milers de substituts que es troben en la mateixa situació. No es remuneren ni la vigilància de les estones d’esbarjo ni altres activitats lectives. Que potser consideren que no és important observar els nens durant el pati? Cal que recordi que els casos d’assetjamen­t a les escoles s’inicien fora de l’aula? Govern de la Generalita­t, perdoni que ho qüestioni.

Aquest escenari no seria tan traumàtic si la plantilla de l’escola estigués suficientm­ent coberta. No hi ha prou personal docent a les escoles. Si coincideix­en baixes puntuals de mestres, la situació és caòtica.

Sóc la veu de moltes famílies que vivim angoixades perquè veiem que a poc a poc la qualitat del nostre ensenyamen­t públic es va deterioran­t tot i els discursos polítics, que ja no convencen ningú.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain