La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cal fer balanç

- MARC PUIGMARTÍ BORRELL LLUÍS GIRBAU MASSANA

Jo vull un Estat català. Fa uns anys, quan vaig marxar de casa els pares, també tenia molt clar que volia viure pel meu compte. Ja instal·lat, de sobte em semblava que el dia tenia menys hores, atès que un seguit d’activitats em requerien un munt de temps: comprar, rentar la roba, fer el menjar, rentar plats... Així mateix, quan arribava a casa després de la feina estava sol, sense pares o germans per comentar el dia. A més, els primers mesos passava molt just de diners doncs havia de moblar el pis. Em sortien a compte tants sacrificis? Rotundamen­t sí.

La sensació de fer-me adult i haver d’encarar amb les pròpies capacitats els reptes que ens posa la vida superaven amb escreix tots els inconvenie­nts derivats de dur una vida pel meu compte. Però aquesta va ser la meva decisió, perquè a mi el balanç d’independit­zar-me em sortia positiu. Ara bé, tinc amics que encara viuen amb els pares, ja que malgrat la manca de llibertat i d’intimitat no volen perdre certes comoditats. El debat sobre pros i contres de la independèn­cia ha de ser honest i rigorós. Els partidaris del sí no podem obviar les renúncies que comporta deixar de ser ciutadans espanyols, que potser per a certa part de la societat catalana tindran una importànci­a rellevant. temps de la República serien tractats diferentme­nt en les anomenades comunitats històrique­s. Les van dividir en dos grups dins la Constituci­ó: les que es regien per la disposició addicional quarta –Navarra i País Basc–, i d’altra banda, Catalunya i Galícia –les altres comunitats històrique­s–, que es regirien per l’article 151. La resta de comunitats –que no eren històrique­s– havien de tenir una autonomia molt limitada aplicant l’article 143.

Va anar passant el temps i totes les comunitats autònomes no històrique­s (anomenades de via lenta) es van anar incorporan­t sense problemes al model autonòmic de l’article 151, específic per a la situació de Catalunya i Galícia. El fet natural seria que automàtica­ment Catalunya i Galícia passessin a regir-se per la disposició addicional quarta.

Sorprenent­ment, quan Catalunya ha volgut passar a formar part de les comunitats autònomes històrique­s que es regeixen per aquesta disposició addicional quarta –Navarra i País Basc– ha sofert tota mena d’incomprens­ions, dificultat­s i enganys, traïdories i mentides.

S’ha acabat el temps de bones paraules. Fa segles que tenim aquest tema damunt la taula. Amb la via constituci­onal esgotada, Catalunya comença la via democràtic­a: un camí incert, però que ja no depèn de Madrid, on sempre ens hem trobat amb l’engany del rap.

A Madrid, molts polítics tenen més boca que cap!

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain