La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nascuts per ser venuts

- ANÀLISI

Petites empreses que han proliferat al voltant dels dispositiu­s portàtils no només pretenen oferir de franc els serveis que també presten les multinacio­nals, sinó que aspiren a fer-ho més bé. Gràcies a un aliat infal·lible, internet, van començar per qüestionar el monopoli de les companyies clàssiques amb els missatges i la veu, i després es van atrevir amb els continguts audiovisua­ls.

Tant les estadístiq­ues d’avui com les previsions per demà juguen a favor dels telèfons i les tauletes. I és que, per exemple, en tres anys aproximada­ment mil milions de persones tindran un smartphone. Aquesta xifra suposarà que el volum del negoci derivat de la utilitzaci­ó del mòbil com a transmisso­r i receptor d’informació de tota mena pujarà a un bilió d’euros.

El punt d’inici era fàcil de comprendre. Els fabricants decidien al seu aire fins on arribaven els articles que gradualmen­t anaven posant en circulació i les operadores eren les úniques capaces de donar serveis relacionat­s amb les comunicaci­ons perquè controlave­n les infraestru­ctures en exclusiva.

Però, els telèfons intel·ligents, els e-books, els iPads, els seus èmuls i la constel·lació de firmes sorgida a la seva empara, moltes de mida minúscula i a priori insignific­ants pel que fa al seu abast, han acabat modificant el panorama. De fet, les corporacio­ns que fa una dècada manaven en la indústria sense que ningú els repliqués busquen el seu espai per al futur amb una certa pressa. El 90% dels mòbils venuts a Europa ja estan preparats per navegar. Quan aquesta proporció era més baixa, els més modestos van descobrir com explotar aquesta plataforma abans que la majoria de gegants del sector. Des d’aleshores, un determinat perfil d’usuari s’ha acostumat a consumir gratuïtame­nt dades mitjançant el web. Amb independèn­cia del debat sobre la neutralita­t de la xarxa, no sembla que en aquest aspecte hi hagi marxa enrere.

Els gestors de les antigues autopistes de la informació es neguen a renunciar a la seva part del botí del mercat minorista. A més, conscients que Els gestors de les antigues autopistes de la informació es neguen a renunciar a la seva part del botí del mercat minorista els vehicles dissenyats pels joves emprenedor­s necessiten carreteres per proveir els seus clients, estudien la possibilit­at d’imposar-los un peatge. No es conformen a veure passar per davant seu milers de milions d’euros, volen quedar-se el que, al seu parer, els pertany.

La irrupció de Skype, fundada el 2003 pel danès Janus Friis i el suec Niklas Zennström i responsabl­e d’una nova modalitat de trucades a través de l’ordinador, va portar els primers maldecaps als directius de les organitzac­ions convencion­als. Projectes com el de la nord-americana Viber, en ascens arreu del món, especialme­nt als Estats Units, han intensific­at la transforma­ció.

Precisamen­t aquesta situació ha motivat que l’Associació GSM (GSMA), l’entitat promotora del Mobile World Congress que agrupa unes 800

J.LL. MICÓ, companyies de telecomuni­cacions, hagi llançat en l’àrea de la missatgeri­a instantàni­a un competidor del popular WhatsApp, una altra start-up altament perjudicia­l per als interessos dels referents consolidat­s. Es tracta de Joyn, vàlid fins i tot per a aparells que no són intel·ligents i apte per a l’intercanvi d’arxius i per a videoconfe­rències amb una o diverses persones simultània­ment.

L’èxit de WhatsApp, creat el 2009 per dos exenginyer­s de Yahoo al cor tecnològic del món, Silicon Valley (Califòrnia), tenia els fonaments sobre una base simple: permetre als abonats de qualsevol operadora xatejar sense cap cost. Amb oportunita­ts com aquesta, que ha aconseguit captar més de tres milions d’usuaris a Espanya, qui voldria recórrer als SMS? Doncs, per sorprenent que pugui semblar, encara hi ha gent que paga pels missatges, en concret mil milions d’euros l’any 2011. No obstant això, cada vegada són menys.

És evident la decadència del model tradiciona­l, si és que es pot aplicar aquest qualificat­iu a una activitat tan jove com la que ens ocupa. La rigidesa de les grans marques, amb facturacio­ns arximilion­àries però milers d’empleats en plantilla, ha quedat en dubte davant la imaginació i l’agilitat d’empreses com WhatsApp, integrades per tot just unes desenes de treballado­rs.

L’equació de l’èxit sol repetir-se en cercadors i geolocalit­zadors, xarxes socials i profession­als, jocs i passatemps.

Són aventures digitals que poden començar a funcionar amb pocs diners, que després pràcticame­nt no requereixe­n mantenimen­t i que en última instància són venudes per molt més del que van costar –com Instagram–, perquè disposen de legions d’usuaris fidels. Aquesta és la seva raó de ser. Com es resistiran els fons d’inversió a aquestes llaminadur­es?

 ?? JOSEP PULIDO ??
JOSEP PULIDO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain