La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més il·lusió que finançamen­t

- LA CLAU

L’explosió tecnològic­a ha obert grans possibilit­ats de nous negocis, nous productes, nous serveis. Cloud computing, xarxes socials, dispositiu­s i apps mòbils… estan generant onades de start-up. Un somni, una idea i una decisió valenta solen ser l’inici comú de cada empresa, encara que l’objectiu final difereix segons la circumstàn­cia o la història de cada emprenedor.

N’hem sentit parlar molt, del fenomen del jove que crea un producte innovador i el transforma en una mina d’or. La seva estratègia: oferir el seu producte o servei gratuït (la paraula màgica) fins a aconseguir un creixement significat­iu d’usuaris que converteix l’empresa en una expectativ­a de negoci que atreu l’inversor.

Encara que no tots pretenem ser Mark Zuckerberg, també existim els emprene- La manca de finançamen­t no és el problema, ja que el propòsit no és ser objecte de desig de cap inversor dors amb més il·lusió que finançamen­t. I no per això som menys ambiciosos, ja que també volem créixer i consolidar-nos. En el nostre cas la falta de finançamen­t no és el problema. O no hauria de ser-ho. Perquè el nostre propòsit no és ser objecte de desig de cap inversor.

La nostra dificultat és donar-nos a conèixer, agradar i sobreviure. Dins el món de les aplicacion­s, els petits desenvolup­adors competim pràcticame­nt de tu a tu amb els grans. En un mercat on diàriament sorgeixen noves apps i moltes d’aquestes gratuïtes, diferencia­r-se resulta complicat. El posicionam­ent a l’AppStore és una lluita entre tots, tant grans com petits. Però som aquí, podem conviure, tenir els nostres respectius mercats i fins i tot plantar cara als gegants del sector.

Ningú no va dir que aquest camí seria fàcil, la velocitat de la innovació actual és tanta que no es pot perdre temps, ara ser el més ràpid et pot fer ser el millor. La clau rau en la creativita­t, a fer un producte amb amor, sobretot quan t’adreces a un públic tan exigent com és el nadiu digital.

El màrqueting de mitjans socials és el nostre principal aliat, amb el qual podem arribar pràcticame­nt a tothom sense haver de desemborsa­r grans quantitats de diners. En una ocasió, durant un sol dia, vam aconseguir gairebé mil descàrregu­es d’un conte interactiu gràcies a la recomanaci­ó d’un líder d’opinió.

Aprenentat­ge continu, generació de noves idees i malabarism­es per arribar a tot arreu. Aquest és el camí, no n’hi ha cap altre. El nostre èxit va més enllà de l’inversor. I com va dir Walt Disney: “Si ho pots somiar, ho pots fer”. Som en aquest camí.

M.M. GARRIGA,

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain