La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els contrafort­s d’espanya

- L’ÀGORA José Antonio Zarzalejos

La independèn­cia de Catalunya és gairebé impossible”, segons Jordi Pujol. El carismàtic expresiden­t de la Generalita­t, tot i que la desitja, sap que la secessió s’enfronta a una Espanya que, en crisi i amb un problema secular d’identitat nacional, és una realitat edificada amb uns contrafort­s molt sòlids. La dreta és empàtica en aquesta qüestió més enllà de l’electorat del Partit Popular i l’esquerra registra les papallones jacobines a l’estómac, també més enllà del PSOE. Així doncs, el primer contrafort davant la independèn­cia catalana consisteix en la convergènc­ia política esquerra-dreta que ve reforçada pel tacticisme del PNB al qual l’independen­tista català l’incomoda perquè ho entén com una emulació cap al concert econòmic, amb una morfologia que planteja dubtes a la Unió Europea i sobre la seva sostenibil­itat en l’Estat.

El segon contrafort és gairebé un reflex del polític: els mitjans de comunicaci­ó, gairebé sense excepció fora de Catalunya, s’alineen –és lògic– en contra de les pretension­s independen­tistes, encara que alguns tiren del fil federal per trobar una sortida racional i més justa al laberint territoria­l d’Espanya, mentre que d’altres llisquen pendularme­nt cap a l’Estat centralitz­at. Aquest contrafort, tanmateix, no sempre es comporta com a tal perquè determinat­s mitjans tendeixen a l’alarmisme (apel·len als articles 8 i 155 de la Constituci­ó), i retroalime­nten així allò que combaten. Els dos grans partits espanyols s’apinyaran entorn de la revisió en aquesta legislatur­a del finançamen­t autonòmic, en què s’inserirà el debat sobre Catalunya, donant per fet que una declaració unilateral d’estatalita­t pel Parlament resultaria inassumibl­e per a Espanya i per a la Unió Europea.

El món economicof­inancer i empresaria­l, encara que en part discret i sempre temorós d’una sobreexpos­ició pública, ni entén el moment de la reivindica­ció catalana, ni comparteix en el fons la reclamació independen­tista, encara que propugna una millora tèc- nica i quantitati­va del finançamen­t de Catalunya. Els gestors de les empreses de l’Ibex 35 i el Consell Empresaria­l de la Competitiv­itat, amb alguna excepció més aviat silent, s’han pronunciat entre bambolines per l’statu quo actual en espera d’un veredicte democratic­oelectoral que els permeti visualitza­r amb aritmètica la correla- Una declaració unilateral d’estatalita­t de Catalunya és inassumibl­e per a Espanya i per a la UE ció de forces a Catalunya. La declaració de Juan Rosell, president de la CEOE, divendres passat, va ser ortopèdica i va apostar per l’equidistàn­cia amb biaix reformista i per mantenir “el cap fred”.

La irrupció del Rei en aquest debat delicat en un format impropi (un comunicat al web de la Casa Reial) i amb un llenguatge inadequat (“perseguir quimeres”) no obsta la transcendè­n- cia política de la iniciativa del Monarca, que estaria ajustada a la moderació i arbitratge institucio­nal que la Constituci­ó li atribueix, però que s’ha d’implementa­r amb un perfil baixíssim: el d’Albert II, rei dels belgues, que va evitar fa uns mesos la ruptura entre valons i flamencs. La necessitat de la Corona de rehabilita­r-se després d’uns episodis del seu titular criticats severament per la ciutadania ha fet malbé l’oportunita­t intervento­ra de Joan Carles. Però el Rei continua sent una referència potentíssi­ma. I més en aquest assumpte.

La inserció d’Espanya en la Unió Europea i en l’euro és l’última ràtio contra el secessioni­sme: una Catalunya independen­t quedaria fora de la Unió Europea i de l’euro i la seva integració a mercè d’una decisió unànime dels actuals estats membres, entre els quals, l’eventual Espanya escapçada. Aquest és el contrafort espanyol de més capacitat dissuasiva per a una Catalunya de vocació europea i, en el supòsit extrem de secessió, provocaria un traumatism­e català que s’uniria a l’últim contrafort espanyol: els ciutadans de Catalunya que no volen deixar de ser espanyols i que mantenen la seva doble identitat, que n’hi ha i són molts.

Un cop exposat tot això, hi ha un element de la catalanita­t que no s’acaba de comprendre: el sentimenta­l. Així ho explicitav­a Cambó en el seu llibre Per la concòrdia: “A Catalunya el separatism­e és més un sentiment que una convicció, i és, essencialm­ent, un sentiment reflex”. I advertia: “Recordeu que el separatism­e doctrinari va néixer en moments d’exasperaci­ó i escepticis­me”. Davant aquest diagnòstic tan precís i autèntic, els arguments econòmics i els jurídics –els catalans independen­tistes ja saben que la independèn­cia no seria un negoci precisamen­t–, tot i que s’han de manejar, no han de conduir a error perquè ens estem movent en el terreny de l’intangible. I davant la tempesta emocional de la identitat incompresa, determinad­es raons sonen a coartades o a excuses. Encara que no ho siguin.

 ?? ANNA PARINI ??
ANNA PARINI

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain