La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un nou context

-

Una altra mostra de l’augment de la vulnerabil­itat social derivada de la crisi econòmica: molts nens van a escola sense haver ingerit cap aliment. Fa poc ho alertava el Casal dels Infants tot fent referència al barri del Raval de Barcelona i a altres zones de Catalunya on treballa. Una greu mancança que ens transporta trenta o quaranta anys enrere, quan organitzac­ions com el Casal dels Infants van encetar la seva etapa en circumstàn­cies que ja havíem arxivat com a record del passat.

I encara més. Segurament algunes realitats dramàtique­s que es viuen a la nostra societat –més d’un milió set-centes mil llars d’Espanya amb tots els adults a l’atur, els 74 processos de desnonamen­t que s’inicien cada dia a l’àrea metropolit­ana de Barcelona o els 150.000 immigrants en situació irregular que s’han quedat sense targeta sanitària– superen en gravetat les moltes precarieta­ts que afectaven bona part de la població els anys setanta i principis dels vuitanta.

Aquest canvi de context social planteja a les oenagés nous reptes per respondre amb urgència i determinac­ió a la tràgica situació que viuen tantes famílies. I, amb la resta de la societat civil, defensar el que s’ha aconseguit des de la transició democràtic­a en el desenvolup­ament de l’Estat de benestar i evitar el retorn a enfoca- Les oenagés afronten nous reptes per respondre amb urgència a la tràgica situació que viuen tantes famílies ments de beneficènc­ia, molt més propis d’altres temps.

En aquest entorn, força organitzac­ions del tercer sector estan aprofundin­t en aquesta especialit­zació per ser més expertes en un àmbit d’actuació que sigui rellevant en els propers anys i, així, poderhi respondre amb la màxima qualitat i eficiència. És el cas dels bancs d’aliments, la federació dels quals ha estat guardonada amb el premi Príncep d’Astúries de la Concòrdia. Des que el 1987 es va fundar el primer banc d’aliments a Barcelona, i especialme­nt al llarg dels darrers anys, se n’ha sabut perfeccion­ar l’enfocament d’actuació i la xarxa de cooperació per multiplica­r de manera exponencia­l la capacitat de recollir i repartir de franc productes alimentari­s de primera necessitat.

Un altre objectiu que actualment emprenen algunes oenagés és establir aliances estratègiq­ues amb organitzac­ions d’altres sectors, com empreses, fundacions, emprenedor­ies socials, moviments ciutadans o entitats públiques especialit­zades. D’aquesta manera pretenen unir les seves pròpies competènci­es i experiènci­es amb altres de diferents a fi de poder avançar, per exemple, en la seva capacitat d’innovació o en el seu potencial de mobilitzac­ió social i incidència pública. L’accés al mercat laboral de joves en risc d’exclusió és un dels àmbits en què s’estan configuran­t aquestes aliances.

Les oenagés consideren imprescind­ibles aquests canvis per aconseguir els seus objectius, d’acord amb la seva missió, en un context cada dia més difícil. Saben que han de tenir molt present la cèlebre frase d’Albert Einstein: “Si busques resultats diferents, no facis sempre el mateix”.

I. CARRERAS,

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain