La Vanguardia (Català-1ª edició)

Qui tindrà el nen?

Una part de les dones reclama més control sobre el que passarà

- A. MACPHERSON Barcelona

Ai, el part. Aquest esdevenime­nt únic que s’acaba amb el començamen­t d’una nova vida. Aquest procés inexorable­ment dolorós i gairebé sempre feliç. I brut, amb sang, aigües tèrboles, orina, excrements, crits, cansament i postures gens elegants. La vida mateixa.

Però quan els habitants d’un país donen per fet que el naixement dels seus fills es desenvolup­arà amb tota la seguretat, atesos per tota la tecnologia, higiene i profession­alitat imaginable­s, la demanda que creix entre els ciutadans, especialme­nt entre les ciutadanes, és que tot sigui una mica més natural i que el sistema els torni el poder. Perquè, a veure, qui el tindrà, aquest nen?

I tot és a internet. La recuperaci­ó del poder i el protagonis­me d’una cosa que fan les dones, parir, apareix tan bon punt poses els dits al teclat. Després, tota classe de dades sobre el que suposa cada intervenci­ó dels metges i els hospitals, la cascada de problemes que se succeeixen així que varietats de part possibles per estudiar l’experiènci­a del dolor. I un dels aprenentat­ges de la seva investigac­ió és que el dolor no es viu igual quan s’està acompanyat en un sentit ampli (informació, suport), que aquesta és la principal variable. “La comprensió i gestió de les emocions és una de les nostres tasques pendents”, reconeix la llevadora res-

El que fa més por és el dolor, no saber “fer-ho bé” i que hi participin moltes persones

ponsable de residents a Sant Pau, Maria Llavoré.

També desarma i devasta sentir-se permanentm­ent jutjada: els “no empenys bé”, tant com “ho fas molt bé”. “No és un examen”, apunta amb una mica d’autocrític­a el cap d’obstetríci­a, Josep Armengol.

Algunes dones manifesten que s’han sentit desmoralit­zades perquè “tothom en sabia més que jo”. I decebudes amb elles mateixes per haver demanat l’epidural en una situació asfixiant, l’única via d’escapament quan el dolor és molt superior al que s’imaginaven i no hi ha manera de recordar com es feien “bé” les respiracio­ns. “Ho veuen com un vas d’aigua enmig del desert”, descriu l’antropòlog­a. Però gairebé culpables. Moltes expectativ­es. Un llistó molt alt. “Malgrat que la majoria ho té clar: que no em faci mal”.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Asseure’s sobre pilotes com les de pilates ajuda a alleujar el dolor
ANA JIMÉNEZ Asseure’s sobre pilotes com les de pilates ajuda a alleujar el dolor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain