La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sense por en alta mar

Una jove biòloga catalana passa gairebé tres mesos en un vaixell congelador a l’oceà Índic per controlar la pesca

- CARINA FARRERAS Barcelona

Els joves espanyols llicenciat­s a les universita­ts del nostre país es veuen empesos a buscar feina a l’estranger. De vegades troben llocs de treball convencion­als, però d’altres són del tot insòlits. És el cas de l’ocupació actual de la jove biòloga Carla Soler, nascuda a Barcelona el 1980 d’una família de Sant Gervasi, especialit­zada en biologia marina i oceanograf­ia per la Universita­t de Barcelona. Treballa d’observador­a per a una auditora mediambien­tal londinenca que informa la FAO (Organitzac­ió de les Nacions Unides per a l’Agricultur­a i la Pesca) sobre les pràctiques dels tonyinaire­s. La jove catalana s’enrola en vaixells de càrrega congelador­s que naveguen per l’oceà Índic amb l’objectiu de controlar la quantitat i el tipus de pesca que carrega el vaixell congelador. Els viatges duren trenta, cinquanta o vuitanta dies, és a dir, pot passar fins a gairebé tres mesos al mar sense veure ni un bocí de terra.

Prèviament, Soler havia treba- ban (Sud-àfrica) i el capità va sol·licitar desviar el rumb, però la companyia s’hi va negar. Les onades eren gegantines, però el vaixell pesa molt. Doncs fins i tot en aquesta ocasió vaig poder dormir”. Tampoc no té por dels pirates. “El vaixell de càrrega evita les zones on operen i, si en trobéssim, disposa d’un sistema de rajos d’aigua molt potents a popa que activaria si provessin d’abordar-nos amb les llanxes”.

El congelador en què està embarcada la Carla recull la pesca ja congelada d’altres vaixells. S’abarloen les dues embarcacio­ns en alta mar i una grua trasllada la càrrega de l’una a l’altra. L’observador­a passa a l’altre vaixell amb una cistella. Els mariners han d’estibar la mercaderia dins del congelador per aprofitar al màxim l’espai i garantir la seguretat del vaixell en la navegació. “Aquest procés pot durar hores, de manera que els homes acaben amb una capa fina de gel adherida a la roba i a la pell, fins i tot a les pestanyes, ja que el congelador està a 55 graus negatius”. Els pesquers, una vegada descarrega­ts, continuen la seva activitat sense necessitat de tornar a port, tret de per proveir-

 ?? KIM MANRESA ?? La biòloga marina Carla Soler, de 32 anys, a la platja barcelonin­a després de tornar de Singapur
KIM MANRESA La biòloga marina Carla Soler, de 32 anys, a la platja barcelonin­a després de tornar de Singapur
 ?? CARLA SOLER ?? Imatge d’un mariner a l’interior del congelador amb la càrrega de peix
CARLA SOLER Imatge d’un mariner a l’interior del congelador amb la càrrega de peix
 ?? LA VANGUARDIA ?? Soler, en el procés de descàrrega de les tonyines, junt amb membres de la tripulació
LA VANGUARDIA Soler, en el procés de descàrrega de les tonyines, junt amb membres de la tripulació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain