La Vanguardia (Català-1ª edició)

A favor de la moderació

-

provaven de vendre les birres més econòmique­s, però la gent les rebutjava. Llavors els llauners van descartar el low cost. Fins ara.

La Guàrdia Urbana ha intervingu­t aquesta setmana prop de 33.000 llaunes de beguda destinades a la venda ambulant. Un dels asiàtics no té canvi i a la plaça Reial accepta vendre una cervesa per 80 cèntims, en comptes de fer-ho per l’euro habitual. En altre temps, a les grans festes populars, els pakistanes­os acostumave­n a doblar els preus. Mentrestan­t, un noi d’uns trenta anys reomple una llauna amb les restes de totes les llaunes de cervesa deixades en una paperera.

Aquí sona rock’n’roll, un rock prudent i moderat. L’agenda va ser dissenyada a favor de la moderació. No s’hi veuen barres, les típiques de festa major de barri. No és complicat trobar cadires a les terrasses, sota els porxos de la plaça. La gent prefereix asseure’s a terra. Molt més econòmic. Hi preval el botellot.

Al cap de poc torna el llauner que havia venut una llauna per 80 cèntims. Diu que ara té canvi. Vol recuperar els seus 20 cèntims. Una jove molt bonica, del Guinardó de tota la vida, diu, de

HORARIS Els concerts acaben cada any més aviat, lluny de les disbauxes BON ROTLLO La majoria es mostra disposada a gaudir dels petits detalls

ben lluny del Pakistan, va amunt i avall per tota la plaça oferint de manera ambulant mojitos sobre una petita safata. Perquè cal buscar-se la vida, afegeix perdent el somriure.

I una hippy sexagenàri­a prova de vendre els seus pastissos artesanals amanits amb marihuana. “No m’agrada vendre en aquestes festes tan multitudin­àries. Sempre t’hi trobes algun cretí, però…”. Camí de la plaça dels Àngels, a l’altre costat de la Rambla, uns altres tres joves també omplen llaunes amb les restes que es troben al camí.

L’escenari més insomne del centre és davant el Macba. Cada any la festa acaba més aviat. “Molt de modern i molt poc paki”, diu un WhatsApp. A més, no hi ha manera entre la multitud de trobar un lavabo portàtil, i la gent orina a les cantonades, s’hi formen bassals pudents entre indigents que dormen al marge de tot.

L’espai destinat per l’Ajuntament al públic gafapasta, als hipsters, als urbanites amants de la música molt alternativ­a, es va quedar molt petit. Imprevisió. Els gafapastes són una de les tribus urbanes més nombroses de Barcelona. Que si no hi ha manera de trobar una cervesa, que si a la música li falta canya, que això és una

ESCENARIS Al Fòrum sobra espai i a la plaça dels Àngels no hi caben més moderns ELS ALTRES ‘LLAUNERS’ Hi ha qui omple llaunes amb líquid que ha sobrat d’altres envasos

llauna... Els gafapastes reclamen més espai, i menys tranquil·litat.

L’amplitud és privilegi de l’esplanada del Fòrum, punt de reunió dels més joves. Fa uns anys va deixar de servir-se per aquí alcohol d’alta graduació. Ara un cubata val dos tokens, i quatre tokens costen deu euros. No, Catalunya no s’ha independit­zat i abandonat l’euro per una moneda procedent del món d’El senyor dels anells. És el sistema de tíquets del Fòrum. De tota manera no es mouen gaire.

Els xavals prefereixe­n fer botellot a la rodalia, abans que els guàrdies jurats els escorcolli­n la motxilla als accessos. Segur que més d’un adolescent es va guanyar una bona esbroncada per vomitar al passadís de casa. I que algun veí va ensopegar amb una gamberrada al seu portal. Però la majoria es va comportar molt decentment. Tot hi convidava. Tot es va dissenyar en favor de la moderació.

 ??  ?? La plaça dels Àngels es va quedar petita per al públic que segueix el BAM
La plaça dels Àngels es va quedar petita per al públic que segueix el BAM

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain