La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una multitud surt al carrer en la recta final de festes de Tarragona

- SARA SANS Tarragona

Revetlla. Gralles. Concerts. Vermut. Paella. Trons. Cercaviles. Música. Tapes... Santa Tecla no dóna treva. Els carrers de Tarragona són un anar i venir continu de gent, especialme­nt a la Part Alta, on es concentra la major part d’activitats. Ahir, més de 2.000 tarragonin­s van desfilar al cercavila de Santa Tecla i desenes de milers es van repartir per tot el recorregut per contemplar-lo. Avui, dia de la patrona, les festes arriben al punt culminant amb la jornada castellera i l’entrada a la catedral del Braç de Santa Tecla.

“La ciutat explota per Santa Tecla. Hi ha moltíssima gent en tots els actes i participan­t-hi... Aquest any s’hi han sumat entitats que no s’havien implicat mai en les festes”, va constatar ahir la regidora de Festes, Carme Crespo, que va subratllar que, malgrat la gran concentrac­ió de persones, “no s’han registrat incidents”. Si alguna cosa caracterit­za les festes de Santa Tecla –declarada d’interès nacional per la Generalita­t el 1996 i d’interès turístic el 2002–, és la varietat i quantitat d’actes tradiciona­ls i folklòrics que la fan única.

Un exemple de la bona salut de què gaudeix es pot constatar a la Baixada de l’Àliga, els Gegants Vells, el Lleó, la Mulassa, els Gegants Moros i de les bandes, un acte que va començar com una petita festa de les colles i que, amb els anys, s’ha convertit en una cita multitudin­ària que arrenca davant de la catedral i continua fins a la plaça del Rei, on sona en directe l’himne de les festes: La Baixada té tant èxit que se n’organitzen dues: una a mitjanit i una altra a dos quarts de dues de la matinada. També van triomfar ahir, com cada any, el Ball de Dames i Vells, que amb la seva sàtira, va deixar polítics i banquers ben servits.

No només els actes tradiciona­ls estan plens a vessar. Les propostes gastronòmi­ques també triomfen, especialme­nt si són gratuïtes. No en va, els pastissers van repartir 5.000 trossos de pastís i ahir al migdia la cua per aconseguir un vermut i unes patates fregides recorria tot el carrer Merceria. Això sí, al ritme de la música en directe i amb un cor espontani que cridava “in-

Les Dames i Vells van tornar a triomfar amb la sàtira, enguany dirigida a polítics i banquers

dependènci­a”. Amb un pressupost retallat en un 30% ( tot i així les festes han costat 400.000 euros), enguany s’ha apostat per actes de mitjà i petit format. Després dels concerts de revetlla, la jornada d’avui serà intensa, malgrat que la festa continua fins demà amb els pilars caminants i el correfoc.

 ?? XAVI JÚRIO ?? El públic s’amuntega a les escalinate­s de la catedral
XAVI JÚRIO El públic s’amuntega a les escalinate­s de la catedral

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain