La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sant Joan d’àvila, el quart doctor espanyol

-

Monja visionària, escriptora, correspons­al de poderosos, compositor­a musical, botànica, guaridora, dibuixant, profetsa... Dona de múltiples talents i profunda espiritual­itat, Hildegarda de Bingen, benedictin­a renana del segle XII molt venerada a Alemanya, serà proclamada doctora de l’Església per Benet XVI el diumenge 7 d’octubre al Vaticà.

Es farà en l’obertura del sínode dels bisbes per a la nova evangelitz­ació, i amb ella també es proclamarà doctor el sacerdot espanyol del segle XVI sant Joan d’Àvila. Hildegarda de Bingen (1089-1179) es convertirà així en la quarta dona que assoleix aquest rang en l’Església catòlica, després de Teresa de Jesús, Caterina de Siena i Teresa de Lisieux. La xifra de doctors i doctores de l’Església –títol que es confereix a sants que, amb la seva vida i escrits, han il·luminat la doctrina catòlica– ascendirà aquell dia a 35.

La mirada d’Hildegarda, coneguda al seu país com la sibil·la del Rin per les seves qualitats profètique­s, passa amb les seves visions un segle complex, en el qual conviuen arcaismes amb elements de modernitat. “En aquell temps, un visionari obtenia un gran carisma

El Papa va anunciar quan va visitar Madrid el 2010 que proclamari­a doctor de l’Església sant Joan d’Àvila (1499-1569), un sacerdot que “va participar en la renovació cultural i religiosa de l’Església i la unitat social en les albors de la modernitat”, segons va afegir el maig passat. Serà el quart doctor espanyol, després de sant Isidor de Sevilla, santa Teresa de Jesús i sant Joan de la Creu. i reconeixem­ent social, i a Hildegarda li va ser reconegut pel mateix Papa Eugeni III, que en el sínode de Trèveris va donar per veraces aquestes visions”, explica Victoria Cirlot, catedràtic­a de la Universita­t Pompeu Fabra, experta en literatura medieval, i autora del llibre Vida y visiones de Hildegard von Bingen (ed. Siruela, 1997). Segons Cirlot, “en Hildegarda no es pot diferencia­r entre visió i escriptura; de fet, la iconografi­a sempre ens la presenta rebent la il·luminació, i escrivint en taules petites”.

La monja germànica tenia una personalit­at excel·lent, que ha captivat també teòriques del feminisme. El Papa compatriot­a li va dedicar dues catequesis el 2010, una l’1 de setembre a Castel Gandolfo i l’altra el 8 d’aquell mateix mes ja al Vaticà. Aquell dia la va saludar com a “important figura femenina de l’edat mitjana, que es va distingir per la seva saviesa espiritual i la seva santedat de vida –va dir el Papa–. Les visions místiques d’Hildegarda s’assemblen a les dels profetes de l’Antic Testament: expressant-se amb les categories culturals i religio-

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain