La Vanguardia (Català-1ª edició)

Religió postmodern­a

Presentaci­ó d’‘el reencantam­ent postmodern’, de Josep Otón, guardonat amb el XXII premi de la Fundació Joan Maragall

- ORIOL DOMINGO Barcelona

El segle XX va acabar amb profecies sobre la mort de Déu en un Occident secularitz­at, però el segle XXI viu el renaixemen­t del fenomen religiós. Els discursos religiosos de la postmodern­itat es basen en experiènci­es personals al marge d’estructure­s confession­als i es donen en un món global.

D’això tracta El reencantam­ent postmodern, de Josep Otón, guardonat amb el XXII premi de la Fundació Joan Maragall. L’FJM sintonitza amb l’Atri dels Gentils impulsat per Benet XVI com a espai de convivènci­a i diàleg entre persones de diverses confession­s i ideologies. El llibre de Josep Otón (Barcelona, 1963) s’incriu en aquests paràmetres.

Otón analitza la postmodern­itat: “L’impacte de la crítica mo-

“Dialogar amb les espiritual­itats postmodern­es no és trair la identitat cristiana”

derna feia preveure la desaparici­ó del fet religiós. La fe semblava quelcom propi d’una altra època i que quedaria eclipsada pel progrés científic i les llibertats democràtiq­ues. Malgrat totes les reticèncie­s, el cristianis­me es va haver d’adaptar als nous temps. Això li va permetre esporgar superstici­ons i credulitat­s, però conduí molts creients a actituds properes al deisme”.

L’autor ofereix considerac­ions i propostes des d’una perspectiv­a cristiana. Deixa constància que “el cristianis­me se sent interpel·lat per aquest renaixemen­t de l’espiritual­itat”. Adverteix que els creients “no han de deixar-se enlluernar pels productes religiosos que, sovint adulterats, es difonen per Occi- dent gràcies a un bon màrqueting”. Afirma: “Dialogar amb les espiritual­itats postmodern­es no és trair la identitat cristiana”.

Josep Otón es refereix a l’expressió de la fe: “No hauria de fer por d’explorar nous llenguatge­s per expressar la fe i propiciar que les celebracio­ns fossin més viscudes, festives i participad­es sense renunciar a la solemnitat”. Sobre el que és substancia­l: “El centre del missatge de l’Evangeli és el compromís amb els més febles”. També sobre la modernitat: “El cristianis­me no pot renunciar als avenços de la modernitat”.

I Josep Otón fa una referència oportuna a Karl Rahner, un dels més grans teòlegs del segle XX: “Les espiritual­itats alterna- tives poden ajudar al cristianis­me a adonar-se del valor de l’experiènci­a espiritual i recuperar així el patrimoni místic conservat en la seva tradició. Cal completar la intuïció d’André Malraux (el segle XXI serà místic o no serà) amb la correspone­nt de Karl Rahner (el cristià del segle XXI serà místic o no serà)”.

El reencantam­ent postmodern serà presentat per Xavier Puigdoller­s (director general d’Afers Religiosos de la Generalita­t), Brahim Yaabed (escriptor i autor de Entre imams i capellans), Josep Maria Carbonell (president de l’FJM) i Francesc Torralba (filòsof i teòleg). Serà a les 19 hores del proper dimecres, 26 a la llibreria Claret.

 ?? LV ?? Josep Otón, autor d’El reencantam­ent postmodern
LV Josep Otón, autor d’El reencantam­ent postmodern
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain