La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una espiritual­itat en un temps de crisi

-

El 10 d’agost de 1218, a la catedral romànica de Barcelona, es va celebrar un acte que ha quedat gravat per sempre en la memòria de la nostra història religiosa. Aquell dia van fer la seva professió religiosa els primers membres de l’Orde de la Mare de Déu de la Mercè, la festa de la qual celebrem demà. Sant Pere Nolasc, veritable fundador de l’orde, va ser el primer a rebre l’hàbit com a religiós i ell mateix el va imposar als seus primers companys. Els protagonis­tes, juntament amb Pere Nolasc, van ser el rei Jaume I, que va posar els primers mercedaris sota la protecció de la corona catalanoar­agonesa i els va concedir l’escut de les quatre barres catalanes, i el bisbe de Barcelona Berenguer de Palou, que els va concedir portar en el seu escut la santa creu, titular de la catedral barcelonin­a.

Naixia un orde religiós, avui estès per tot el món, que ha donat lloc a una gran obra de redempció de captius, amb un esperit profundame­nt cristià que s’ha anat adaptant a les noves necessitat­s de la redempció de captius de les esclavitud­s de tots els temps. El 17 de gener passat, el pare general de l’orde convidava la família mercedària (l’orde i les 13 congregaci­ons nascudes posteriorm­ent que s’inspiren en aquesta espiritual­itat) a entrar en un “temps d’Advent”, tot esperant amb anhel la celebració dels 800 anys de la constituci­ó de l’orde, que es compliran el 2018. Quina significac­ió pot tenir per a nosaltres, cristians d’avui, aquest record d’un fet de la nostra història religiosa? La resposta pot ser aquesta: ha de servir-nos com a invitació per treballar, personalme­nt i col·lectivamen­t, per al bé de tots els nostres conciutada­ns.

La presència dels cristians en la societat està impregnada d’amor a les persones i a les institucio­ns. El nostre amor al país i a la ciutat de Barcelona forma part de l’amor al proïsme, que és en el nucli mateix de la fe cristiana (l’amor a Déu i l’amor al proïsme com a manaments inseparabl­es) i no només en la seva dimensió individual, sinó també en tota la seva realitat social.

L’obra de la Mercè, en el temps del seu naixement, va ser una iniciativa d’una gran solidarita­t amb els membres més necessitat­s de llibertat d’aquella societat.

Però l’obra mercedària no pot ser només entre nosaltres una pàgina exemplar del passat. Hem de comprendre i viure aquesta espiritual­itat mercedària en aquests temps de crisi econòmica, que posa moltes persones i moltes famílies en la situació de no poder atendre les seves necessitat­s més bàsiques.

La presència amorosa i solidària de moltes persones de tota condició i religió, i també de molts cristians i cristianes, és per fortuna un fet i un inequívoc compromís a favor de la justícia i la solidarita­t. “El nostre amor al país i a Barcelona forma part de l’amor al proïsme”

LL. MARTÍNEZ SISTACH, cardenal arquebisbe de Barcelona

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain