La Vanguardia (Català-1ª edició)

El cardenal Vidal i Barraquer (i 2)

-

Quan esclatà la guerra civil, el cardenal Francesc Vidal i Barraquer s’estava a Poblet, on el van anar a buscar els anarquiste­s i el van traslladar a Montblanc. El conseller de Governació, Josep M. Espanya, i el de Cultura, Ventura Gassol, van enviar forces de la Generalita­t per rescatar-lo. Instal·lat a Governació, el 30 de juliol embarcà en un vaixell italià.

A Itàlia, Vidal i Barraquer era espiat per la policia feixista i es va refugiar a Suïssa. Enviava diners a Tarragona a través de l’anomenat Consultori Bibliogràf­ic, per la subsistènc­ia dels seus capellans.

El juliol de l’any 1937, el cardenal Vidal i Barraquer no volgué signar la carta col·lectiva dels bisbes espanyols a favor de la Cruzada del general Franco.

Vidal i Barraquer participà en l’intent d’obertura per restablir el culte a Espanya a través del cardenal Verdier de París, de Josep M. Trias, d’Unió Democràtic­a, i del ministre republicà Manuel de Irujo. Després del 13 de maig del 1937 la tolerància religiosa augmentà, però hi havia capellans que no volien sortir de la presó perquè tenien por.

Al final de la guerra Vidal se serví de Salvador Rial, el seu vicari general, que viatjà a Roma amb un passaport de la República.

L’any 1939, quan féu gestions per tornar a Tarragona, es trobà el rebuig del règim. El ministre Jordana va dir: “Se ha hecho incompatib­le en España”. Roma no se’n va sortir en aquesta qüestió.

El 25 de novembre del 1939, el cardenal s’entrevistà amb el Papa i li lliurà un memoràndum. Aquest document deia: “Si es verdad que mucho han El cardenal no volgué signar la carta dels bisbes espanyols a favor de la Cruzada hecho derogando la legislació­n laica y perseguido­ra, tal vez no sea exagerado decir que su religión consiste principalm­ente en promover actos aparatosos de catolicism­o, peregrinac­iones al Pilar, grandes procesione­s, entronizac­iones del Sagrado Corazón, solemnes funerales por los Caídos con oraciones fúnebres. Organizan espectacul­armente la asistencia a confirmaci­ones y misas de Campaña, de las que se ha hecho un verdadero abuso”.

El cardenal Vidal i Barraquer va morir a l’exili, l’any 1943, a la cartoixa suïssa de Valsainte.

ALBERT MANENT,

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain