La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Apps’ de museu

Creadors i institucio­ns culturals aprofiten les aplicacion­s per a mòbils i les tauletes amb la intenció de reinventar l’experiènci­a artística

-

Al mirador del Centre de Cultura Contemporà­nia de Barcelona, el primer dels ponents planteja una pregunta als assistents: “Quants de vosaltres sou nomofòbics?”. El ponent aixeca la mà, però gairebé ningú no el segueix. “Vinga, no sigueu tímids”, insisteix. Davant l’escassa resposta per part del públic planteja un seguit de preguntes: Quants, si us deixeu el mòbil a casa, us en torneu a buscar-lo? Quants us poseu nerviosos si no hi ha cobertura o si al migdia la bateria del mòbil s’està a punt d’acabar? Quants mireu el mòbil més de dues vegades per hora? Les mans s’alcen en massa. “La nomofòbia –explica– prové de l’anglès no-mobile-phone phobia, i s’utilitza per fer referència a la por irracional de sortir de casa sense el telèfon mòbil”.

Les paraules d’Hernán Rodríguez, director de l’Associació Espanyola de Comunicaci­ons Mòbils, van introduir el debat Apps per a una nova cultura, que es va celebrar dijous passat al CCCB. Les aplicacion­s s’han expandit a un ritme vertiginós arran de l’alta penetració social que han aconseguit els smartphone­s i les tauletes.

Lorea Iglesias, historiado­ra de l’art, investiga l’ús del mòbil en les pràctiques artístique­s a la UAB. Juntament amb el col·lectiu Space Vandals ha desenvolup­at el projecte Nohaypan, que parteix de la utilitzaci­ó de la denominada realitat augmentada per reflexiona­r sobre el control i l’apropiació d’espais públics per part del poder polític i econòmic. L’explicació més comprensib­le de realitat augmentada seria la possibilit­at de superposar dades, gràfics i imatges sobre una imatge en temps real. Mitjançant l’aplicació Layar, per exemple, veurem a través de la pantalla del mòbil el que tenim davant amb l’afegit de la informació extra que els usuaris hagin introduït en aquesta nova capa de realitat.

El projecte Nohaypan consisteix en la inserció de set imatges geoposicio­nades en set punts de la plaça Catalunya de Barcelona. Mitjançant Layar veurem en cada un d’aquests punts de la plaça una pancarta amb una de les frases més emblemàtiq­ues del moviment 15-M. La reflexió de fons és l’ús d’aquest espai virtual no controlat per a la creació i l’activisme: “Van treure les pancartes de la plaça, però gràcies a la realitat augmentada les hi podem mantenir”.

iCaixaForu­m

BAM

Horaris dels concerts, geolocalit­zació dels escenaris i informació sobre els músics

TED

Accés als vídeos de les conferènci­es organitzad­es per Tecnologia, Entretenim­ent, Disseny

CENTRE DE CULTURA CONTEMPORÀ­NIA DE BARCELONA

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain