La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dècada prodigiosa

- KARLES TORRA

Lloc i data: L’Auditori (20/IX/2012) Quan es compleixen deu anys del seu debut discogràfi­c amb el reeixit Come away with me, del qual va vendre la barbaritat de 26 milions de còpies, és clar que Norah Jones és una cantant en contínua evolució i que en termes artístics ha anat clarament a més. Al jazz pop que va marcar els seus inicis sota la influència de Billie Holiday i Bill Evans, l’artista hi va sumar el folk i el country blues per desembocar en l'estètica més pròxima al rock dels seus últims treballs. La qual cosa també redunda en un dinamisme més gran en el pla escènic, amb l'artista alternant-se a la guitarra i el teclat elèctrics, i substituin­t el piano clàssic per un de vertical.

Amb tot el peix venut per endavant, Norah Jones va presentar a l’Auditori el seu cinquè àlbum d'estudi, Little broken hearts, una obra de maduresa en la qual afegeix noves textures sonores i un dramatisme més gran a les cançons. Tot penjant-se la guitarra elèctrica i abillada amb un elegant vestit groc i sabates vermelles, Jones va obrir la veda amb la cançó que dóna nom al seu darrer treball. I a continuaci­ó va abordar una gemma pop com Say goodbye, la interpreta­ció de la qual al limit de l’excel·lència va provocar la primera gran ovació.

Entre els seus originals d'ahir i d'avui, Jones hi va intercalar interessan­ts versions, com una esplèndida Cold, cold heart de Hank Williams, asseguda al piano vertical i amb el grup excel·lint. Poc després, també es va prodigar tota sola amb el piano, firmant una superba interpreta­ció de Don’t know why, un dels seus hits seminals, i que va ser premiada amb una altra estrepitos­a ovació. Ja amb la formació al complet i l’enrockida guitarra de Jason Roberts com a coprotagon­ista, Norah Jones va explorar el seu costat més fosc i tomwaitsià ( Sinkin’soon), abans d’enamorar el personal amb sengles perles del seu darrer àlbum ( Miriam Happy pills).

El concert va acabar en una atmosfera de country, amb convidats especials i una deliciosa versió del Hickory wind de Gram Parsons. Davant la insistènci­a del públic, Norah Jones va concedir tres bisos, interpreta­ts en clau de country acústic i coronats per un altre dels seus primers èxits ( Come away with me). Va ser una dolça cirereta a la presentaci­ó de Little broken hearts, un excel·lent àlbum que suposa la culminació d'una dècada prodigiosa per a aquesta cantant de 33 anys nascuda a Nova York i criada a Texas.

i

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain