La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern espanyol vol evitar el rescat però el pacta per si cal

Propers passos aquesta setmana: pla de reformes, pressupost­os i capitalitz­ació bancària

-

Tot i la incontingu­da reacció d’algun membre de la patronal madrilenya que ha decidit fer la guerra pel seu compte contra la proposta catalana de pacte fiscal, els mercats no han donat encara cap senyal d’inquietud per l’emergència de l’expedient. La prima de risc (sobrecost d’interès sobre el d’Alemanya que ha de pagar un país per vendre el seu deute) es manté estable i tant fonts del mercat com del mateix Govern espanyol reconeixen que no hi ha símptomes de contaminac­ió.

“Perquè els inversors no es prenen seriosamen­t, no consideren probable una independèn­cia de Catalunya”, afirmen fonts governamen­tals. “Potser perquè la llarga ombra del Banc Central Europeu (BCE), i el seu anunci d’intervenci­ó en determinad­es circumstàn­cies, ha conjurat una plàcida primavera que protegeix de moment el deute públic espanyol i italià. amb tur- Els mercats no han reflectit cap inquietud pel debat sobre el pacte fiscal català bulències afegides incloses”, com sostenen des de fonts implicades en decisions d’inversió en els mercats.

Com reconeixen les fonts governamen­tals citades abans, “els socis europeus no han formulat a Luis de Guindos, el ministre d’Economia, cap pregunta ni han mostrat preocupaci­ó més enllà de la que els manté entretingu­ts durant les darreres setmanes: la negociació del possible pla de rescat d’Espanya”. I a això s’ha dedicat l’equip econòmic del Govern, amb el debat sobre si complirà l’objectiu de dèficit del 6,3% sobre el PIB per al 2012. Molt convençut que sí al principi del procés, menys a mesura que passen els mesos.

En qualsevol cas, l’objectiu que persegueix Guindos no ha canviat i no és cap altre que “tenir el mecanisme del rescat greixat i preparat, amb els temes pactats amb tots els socis i la benedicció del BCE inclosa, per si calgués fer la petició formal de rescat. “Però sense demanar-la explícitam­ent mentre les circumstàn­cies no ho exigeixin”, segons fonts informades dels contactes. “El debat no és rescat sí, rescat no. El tema central és protegir l’economia espanyola en el cas que hi hagi una nova tempesta de deute”.

La prima de risc continua estable amb una certa tendència a la baixa, interrompu­da els últims dies, i els assessors del Govern de Rajoy no tenen clar que la intervenci­ó del BCE després d’una petició formal d’ajuda la reduís gaire més. “La prima no tornarà als nivells tan baixos d’abans de la crisi, només es pot aspirar que baixi lentament en el curs dels dos o tres anys vinents”, afirmen.

I, encara que sigui només per una vegada, els objectius tàctics d’Alemanya i Espanya coincideix­en. La poderosa cancellera Angela Merkel preferiria evitar un debat al Bundestag sobre un nou programa de finançamen­t per salvar l’euro i un agre enfrontame­nt amb Jens Weidmann, exassessor i ara president del Bundesbank, en oposició radical a la intervenci­ó del BCE. En canvi, François Hollan- de, president francès, i Mario Monti, primer ministre italià, s’estimarien més una intervenci­ó oberta a Espanya que donés tranquil·litat a les seves pròpies economies.

El calendari del Govern inclou la presentaci­ó aquesta setmana de l’informe sobre les necessitat­s de capital de la banca realitzat per la consultora Oliver Wyman. Segons les fonts consultade­s, el recurs als diners públics serà inferior a les quantitats prèviament previstes, com ja ha avançat fins i tot la responsabl­e del Fons Monetari Internacio­nal (FMI), Christine Lagarde.

Però la peça més rellevant serà el pla de reformes anunciat pel ministre Luis de Guindos a la reunió de l’Eurogrup de Xipre la setmana passada. Des del Govern es descarta que aquest pla hagi de contenir noves mesures de retallada i ajust (queden per als pressupost­os que també es presenten aquesta setmana) i assenyalen com a argument l’informe amb les recomanaci­ons europees a Espanya de juliol.

De la llista de propostes encara pendents, destaquen la creació d’una institució independen­t de l’Executiu per al control fiscal; mesures efectives per acostar l’edat efectiva de jubilació a l’assenyalad­a per la llei, actualment està en menys de 63 anys de mitjana, i mesures El pla de reformes inclourà mesures per endarrerir l’edat efectiva de jubilació i la liberalitz­ació de serveis per fer el sistema sostenible, cosa que implicarà l’enduriment de les condicions; la liberalitz­ació i abaratimen­t del cost de profession­s com ara enginyers, notaris, registrado­rs de la propietat i advocats; l’eliminació de barreres com les llicències per a la prestació de serveis en diferents comunitats; l’eliminació d’ajuts fiscals a la compra de l’habitatge; la introducci­ó d’impostos verds i la reforma definitiva dels sectors del gas i de l’electricit­at.

Des de fonts pròximes al Govern s’ha llançat el missatge que aquest tram final s’emprendrà la setmana que ve, cosa que junt amb els compromiso­s acordats per corregir la desviació del dèficit i el MoU o Memoràndum d’Entesa per a la reforma del sistema financer que comporta el lliurament de fins a 100.000 milions d’euros per reforçar el capital del sistema financer espanyol a canvi de mesures d’ajust ja aplicades, configurar­ien un acord amb la Comissió i el Banc Central Europeu capaç d’activar el pla de rescat i compra de deute pel BCE i el Fons europeu en el cas que els mercats tornin a la càrrega. Les pròximes jornades serviran per veure si és una visió massa optimista o passa la prova de l’examen dels mercats.

 ?? KATIA CHRISTODOU­LOU / EFE ?? Converses constants. El ministre d’Economia, Luis de Guindos, amb el president de l’Eurogrup, Jean-Claude Juncker, fa deu dies a Xipre
KATIA CHRISTODOU­LOU / EFE Converses constants. El ministre d’Economia, Luis de Guindos, amb el president de l’Eurogrup, Jean-Claude Juncker, fa deu dies a Xipre
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain