La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fiat es compromet davant de Monti a mantenir la seva presència a Itàlia

Marchionne es reuneix amb el Govern després de suspendre el pla d’inversions

- EUSEBIO VAL Roma. Correspons­al

Els màxims responsabl­es de Fiat es van comprometr­e ahir “a salvaguard­ar la presència industrial del grup a Itàlia” i a invertir en aquest país, “en el moment idoni”, per desenvolup­ar nous productes i aprofitar així la recuperaci­ó del mercat europeu, quan es materialit­zi.

Aquesta promesa de la multinacio­nal automobilí­stica va ser el resultat més tangible de la trobada de cinc hores mantinguda ahir a Roma entre la cúpula de Fiat –el president, John Elkann (nét de Gianni Agnelli) i el conseller delegat, Sergio Marchionne– i el cap del Govern italià, Mario Monti. i diversos ministres.

Fiat va expressar la voluntat d’enfocar el seu negoci a Itàlia de cara a l’exportació, sobretot fora d’Europa, i d’explotar a fons les possibilit­ats d’investigac­ió i innovació que té al país on es va fundar l’empresa. Un grup de treball entre Fiat i el ministeri de Desenvolup­ament Econòmic estudiarà vies per millorar la competitiv­itat.

Fiat representa molt més que una empresa. És el símbol per excel·lència de més d’un segle de poder industrial italià. Aquest és el motiu de l’enorme expectació que va generar la trobada d’ahir.

La cita va tenir lloc pocs dies després que Fiat arxivés el seu ambiciós projecte Fàbrica Itàlia –que preveia inversions de 20.000 milions d’euros en cinc anys– a causa de les pèssimes condicions del mercat nacional i a Europa en general. Tot seguit va tornar a sorgir la por que Fiat abandoni cada vegada més el seu país d’origen, faci dels Estats Units –on controla la filial Chrysler– la seva base mundial d’opera- cions i centri la seva estratègia en els mercats extraeurop­eus. Marchionne, amb el seu estil directe i agressiu, va negar els plans de deixar Itàlia però va advertir que una companyia com Fiat no pot ignorar la realitat, que és la que és a Itàlia i a Europa, amb una cai-

 ?? REUTERS ?? Sergio Marchionne, conseller delegat de Fiat
REUTERS Sergio Marchionne, conseller delegat de Fiat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain