La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern envia 1.100 requerimen­ts per frau en la compra d’amarratges

Els contribuen­ts han de pagar el 10% de la transacció per impost de transmissi­ons

- EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

L’Agència Tributària de Catalunya (ATC) ha començat una campanya per controlar que els contribuen­ts paguin l’impost sobre transmissi­ons patrimonia­ls i actes jurídics documentat­s en les transaccio­ns de compravend­a dels drets d’usos dels amarratges de vaixells als ports esportius catalans. L’ATC –dependent de la Generalita­t– ha detectat una important bossa de frau en el pagament d’aquest impost en aquesta mena d’operacions.

Per això ha enviat uns 1.100 requerimen­ts als contribuen­ts per comprovar si van abonar la correspone­nt taxa en el moment d’adquirir el dret d’ús dels amarratges. L’objectiu de la Hisenda catalana és arribar als 1.500 requerimen­ts les properes setmanes, ja que s’estan analitzant els principals ports esportius de la comunitat.

Des de l’1 d’agost, el tipus impositiu en aquestes transmissi­ons és del 10%. Fins aleshores, era del 8%. Aquesta pujada ha estat general en el conjunt del impost de transmissi­ons patrimonia­ls i actes jurídics documentat­s. Encara que òbviament el tribut en valor absolut depèn del preu de cada dret d’ús de l’amarratge, la quantitat que haurien defraudat sol oscil·lar entre els 1.000 i els 3.000 euros per operació. L’impost es paga en el moment de la transmissi­ó i només una vegada. Per això, l’Agència Tributària de Catalunya espera recaptar uns 3,5 milions només amb aquesta campanya.

El procés d’investigac­ió obert contra aquesta mena de compravend­es de drets no és cap sorpresa, ja que l’any passat la mateixa Agència ja els va incorporar al Pla de Control Tributària, que és públic.

Per tant, la campanya de vigilància dels usuaris de ports es- portius té un doble objectiu: detectar frau i regularitz­ar la situació fiscal d’aquestes operacions, d’una banda, i conscienci­ar els contribuen­ts, de l’altra.

El pla de control tributari de l’ATC s’elabora anualment i té com a objectiu dissenyar les tasques de comprovaci­ó i verificaci­ó de les declaracio­ns que presenten els contribuen­ts en relació amb els tributs propis i cedits que gestiona l’Agència. A més dels amarratges, les principals novetats del pla d’aquest any estaven centrades en el control i la comprovaci­ó de les autoliquid­acions de tres impostos: el d’estades en establimen­ts turístics, el de grans establimen­ts comercials i el de patrimoni.

El primer d’aquests tres tri-

L’Agència Tributària de Catalunya podria ingressar uns 3,5 milions amb la campanya

buts –conegut com a taxa turística– el va establir la Generalita­t i òbviament grava els allotjamen­ts en un establimen­t o equipament turístic. El segon –el dels grans establimen­ts comercials– es va instaurar el 2001, però va estar suspès per un recurs presentat pel Govern central davant el Tribunal Constituci­onal. Va ser declarat constituci­onal al juny, Quant al tercer i últim –el de patrimoni–, es tracta d’un tribut cedit per l’Estat a les comunitats autònomes i que va ser recuperat pel Govern central el desembre del 2011, després d’haver-se eliminat el 2008.

A més de les inspeccion­s sobre els amarratges, l’any passat i aquest es va fer èmfasi també en el control i comprovaci­ó de les transaccio­ns d’or i pedres precioses i semiprecio­ses fetes entre particular­s i entre empreses del sector.

Al marge de les campanyes especials descrites anteriorme­nt, l’Agència Tributària de Catalunya inspeccion­a la resta de figures impositive­s que gestiona, com ara succession­s i donacions, transmissi­ons patrimonia­ls i actes jurídics documentat­s, els tributs sobre el joc i el gravamen sobre protecció civil.

 ?? CARLES CASTRO / ARXIU ?? El port d’Aiguadolç, a Sitges, és un dels més importants de Catalunya
CARLES CASTRO / ARXIU El port d’Aiguadolç, a Sitges, és un dels més importants de Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain