La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els espanyols declaren 14.300 milions més a l’exterior

El total de patrimoni fora d’Espanya informat és de més de 124.000 milions

- EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

El patrimoni total aflorat en tres anys supera els 124.000 milions Els contribuen­ts espanyols han declarat aquest any 14.300 milions d’euros addicional­s de béns a l’estranger, segons va informar ahir l’Agència Tributària. Es tracta de la declaració 720, obligatòri­a per a tots els contribuen­ts amb més de 50.000 euros a l’exterior. Amb els béns declarats aquest any, el tercer des que existeix la normativa, la xifra total suma més de 124.000 milions d’euros, un 12% del PIB. L’Agència Tributària utilitza les dades contingude­s en les declaracio­ns per detectar possibles fraus en renda i patrimoni.

Els contribuen­ts residents a Espanya han declarat aquest any 14.300 milions de patrimoni dipositat a l’estranger per primera vegada. Són dades facilitade­s per l’Agència Tributària partint de la informació obtinguda amb la presentaci­ó del model de declaració 720, que obliga a informar Hisenda de tot el patrimoni fora d’Espanya.

Es tracta del tercer any que és obligatori declarar el patrimoni a l’exterior a través d’una declaració especial. La suma global de béns i drets declarats durant els tres anys en què vigeix la norma és ja de més de 124.000 milions d’euros.

De les quantitats que han aflorat aquest 2015, un total de 2.700 milions d’euros correspone­n a comptes, 700 milions d’euros són patrimoni en forma de béns immobles, mentre els gairebé 10.900 milions restants són fons, accions i asseguranc­es.

L’obligatori­etat de declarar els béns a l’estranger mitjançant una declaració específica es va produir després que es dugués a terme una regulació extraordi- nària o amnistia fiscal a Espanya. Fruit d’aquell procés, l’Agència Tributària va enviar al Sepblac (Servei de Prevenció de Blanqueig de Capitals) una llista de 715 contribuen­ts susceptibl­es d’haver comès alguna irregulari­tat, entre els quals hi havia l’exvicepres­ident primer del Govern espanyol Rodrigo Rato.

Després d’aquella regularitz­ació va ser quan es van haver de començar a presentar les declaracio­ns model 720. Sobre aquestes declaracio­ns, l’Agència Tributària investiga uns 7.000 contribuen­ts preselecci­onats per “no haver presentat” la declaració o per “haver efectuat la declaració de manera incorrecta”.

El que no se sap és si els més de 14.300 milions aflorats aquest any són patrimoni que hauria d’haver estat declarat en exercicis anteriors o estan declarats correctame­nt. El nou patrimoni declarat a l’estranger ha estat informat per 27.576 contribuen­ts. Per tant, de mitjana cada contribuen­t va declarar una mica més de mig milió el 2015.

Aquest any també hi va haver 30.149 contribuen­ts que van declarar 45.907 milions d’euros en patrimoni a l’estranger del qual

OBJECTIU L’Agència Tributària utilitza la informació per detectar frau en renda i patrimoni

ja havien donat compte en exercicis passats.

Tota aquesta informació està a disposició de l’Agència Tributària per a “presents i futures comprovaci­ons”, com va recordar ahir el Ministeri d’Hisenda en un comunicat.

Un exemple d’ús d’aquesta in- formació –va explicar ahir Hisenda– va ser quan “va selecciona­r un total de 550 contribuen­ts que no havien declarat les imputacion­s immobiliàr­ies correspone­nts a una sèrie d’immobles de molt alt valor que sí que havien inclòs en el model 720”. En la comunicaci­ó que va remetre ahir el ministeri es detalla que “com a resultat d’aquelles actuacions es va practicar liquidació a 121 contribuen­ts, per un import, incloent sancions i interessos de demora, de gairebé 2 milions d’euros”.

La recopilaci­ó de la informació que aconseguei­x l’Agència Tributària amb la declaració de béns i patrimoni a l’estranger li permet controlar la “correcta tributació en l’impost sobre el patrimoni i l’IRPF”.

Ahir, precisamen­t, el REAFREGAF del Consell General d’Economiste­s va enviar una carta al director de l’Agència Tributària en la qual sol·licita una solució per als “contribuen­ts que no van presentar a termini el model 720, de béns i drets situats a l’estranger, i que volen declarar-los presentant aquesta declaració”. Els economiste­s es refereixen a béns i drets generats en “períodes prescrits”. En la missiva, la institució que representa bona part dels assessors fiscals recorda que la multa pot ser de fins al 150% de la quota diferencia­l que s’origini.

L’obligatori­etat de la norma

CANVI La declaració de béns a l’estranger és obligatòri­a des de la regularitz­ació

determina que qualsevol contribuen­t espanyol o estranger ha de comunicar a l’Agència les seves possession­s a l’estranger, incloent el domicili de la seva família, per exemple, en el cas dels immigrants. El president del Consell General d’Economiste­s, Valentí Pich, va assenyalar ahir la necessitat de solucionar el problema per a un col·lectiu de contribuen­ts determinat.

www.lavanguard­ia.com

 ?? DANI DUCH / ARXIU ?? Cristóbal Montoro, titular d’Hisenda, en una compareixe­nça recent al Senat
DANI DUCH / ARXIU Cristóbal Montoro, titular d’Hisenda, en una compareixe­nça recent al Senat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain