La Vanguardia (Català-1ª edició)

Andalusia s’instal·la en un buit de govern

Susana Díaz amenaça per primera vegada de repetir les eleccions Llança la tovallola i negociarà després del 24-M

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

En menys de dues setmanes Susana Díaz ha passat de declarar “Seré presidenta d’Andalusia, i ho seré molt aviat” a reconèixer que “si s’ha d’anar a unes altres eleccions, s’hi anirà”. Amb la mateixa velocitat, el PSOE andalús ha oblidat declaracio­ns del tipus “Estem a un foli de l’acord” a arremetre contra els nous partits parlamenta­ris pel seu “seguidisme” del PP i la seva contribuci­ó a la “ingovernab­ilitat” d’Andalusia. La candidatur­a de Díaz va ser derrotada ahir per tercera vegada al Parlament andalús, amb un resultat idèntic al de les dues anteriors: 47 sís enfront de 62 nos. La solució? Que la presidenta en funcions baixi a l’arena i es posi al capdavant de les negociacio­ns, coincideix­en tots els consultats.

El fantasma de la repetició de les eleccions, que es convocarie­n automàtica­ment si no hi ha solució abans del 5 de juliol, va aparèixer ahir a la seu parlamentà­ria. I aquesta vegada no va ser espantat amb contundènc­ia, ni pels socialiste­s ni per la resta dels grups. Al “si cal anar-hi, s’hi anirà”, de Susana Díaz, responia amb un “Si cal anar-hi, s’hi va. Però anar-hi per res és una ximpleria” Juan Manuel Moreno Bonilla. Podem aniria a les eleccions “com una demostraci­ó del fracàs personal de Díaz”, mentre que Ciutadans creu que no seria “el més raonable, però...”. Esquerra Unida està convençuda que abans d’arribar a aquesta solució “el PP acabarà permetent que governi Díaz”.

En teoria, cap grup no vol la repetició dels comicis, per por del cop a la credibilit­at que els suposaria, però ho accepten com una solució indesitjad­a però inevitable.

Florencio Domínguez De moment, no es coneix cap estudi d’opinió pública que il·lumini sobre com veuen els andalusos a peu de carrer el que passa a la seu de la representa­ció ciutadana, i com reaccionar­ien en l’hipotètic cas d’una altra convocatòr­ia a les urnes.

A diferència del que va passar divendres, aquesta vegada el president del Parlament, Juan Pablo Durán, no va anunciar data per al pròxim intent. Es dóna per fet que no hi haurà més votacions fins que se celebrin les eleccions municipals del dia 24. Teresa Rodríguez, la líder de Podem, creu que aleshores serà possible desbloquej­ar la situació “perquè tant PP com PSOE estaran més tranquils”. I Podem? “Nosaltres no ens presentem a les municipals, així que continuare­m tan tranquils com avui”, va manifestar.

Díaz va encertar de ple a qualificar la situació de “surrealist­a” i dir que “voreja el ridícul”. Almenys, aquesta era la sensació ahir entre els polítics presents a l’hospital Cinco Llagas. Una sensació de “què hi fem, aquí”, “per què ens han tornat a convocar a una votació”, amb un resultat que estava cantat, i més encara després de l’esclat de l’escàndol de la mina d’Aznalcólla­r. Assenyalav­a Juan Marín, de C’s, que “no hi ha voluntat de negociar quan ens criden a fer una reunió el dia abans de la votació”.

El tercer rebuig de Díaz ha fet entrar en la història la candidata socialista. No s’havia produït mai una situació com aquesta. La més semblant va tenir lloc el 1994-1996, la coneguda com a “legislatur­a de la pinça”, quan Manuel Chaves va ser elegit en la tercera votació gràcies a una fórmula que va permetre que els vots d’IU s’anul·lessin.

 ??  ?? Pedro Sánchez va fer ahir campanya a Màlaga
Pedro Sánchez va fer ahir campanya a Màlaga
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain