La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Junta Electoral ordena retirar estelades en campanya

La decisió afecta els edificis públics i pretén mantenir “la neutralita­t”

- IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

Les banderes estelades hauran de ser retirades dels edificis públics i locals electorals durant els dies que resten de la campanya municipal. Així ho ha determinat almenys la Junta Electoral Central (JEC), que considera que la presència d’aquest emblema independen­tista en ajuntament­s i col·legis electorals, entre d’altres, vulnera la neutralita­t que exigeixen els períodes d’eleccions.

La decisió de la JEC, que respon a una denúncia presentada per Societat Civil Catalana (SCC), no afecta, tot i això, altres espais públics com places i rotondes, on en els últims anys han proliferat estelades de grans dimensions.

El text de l’acord, amb data 13 de maig i al qual ha tingut accés La Vanguardia, subratlla que durant les campanyes electorals els poders públics estan obligats a “mantenir estrictame­nt la neutralita­t política” i, per tant, han d’abstenir-se de col·locar en “edificis públics i locals electorals” tota mena de símbols o ban- deres que puguin considerar-se “partidiste­s”.

Com a conseqüènc­ia, apunta la resolució, han de ser retirats també aquells símbols que s’hagin col·locat anteriorme­nt a l’inici del període electoral.

Així mateix, la Junta Electoral recorda que sobre les juntes electorals recau el “deure”, tal com recull l’article 8 de la Loreg, de garantir la “transparèn­cia i igualtat” entre les diferents formacions polítiques que es presenten a unes eleccions. Aquesta és la raó per la qual, en les pròximes hores, transmetrà la pertinent ordre a les juntes electorals provincial­s de Barcelona, Lleida, Tarragona i Girona per al seu “coneixemen­t i trasllat a les correspone­nts juntes electorals de la zona”.

SCC va celebrar ahir com un “èxit” l’escrit de la Junta. L’entitat antiindepe­ndentista, premiada aquest any pel Parlament Europeu, havia anunciat una ofensiva jurídica per posar fi a la “utilitzaci­ó partidista” dels espais públics, ja que segons els seus càlculs al voltant de 300 municipis catalans, governats majo- ritàriamen­t per CiU i ERC, han col·locat o permeten i encoratgen la presència d’estelades.

“La resolució de la JEC és una gran notícia per als que exigim una cosa tan òbvia com que les institucio­ns respectin la neutralita­t”, va declarar Joaquim Coll, vicepresid­ent d’SCC.

La decisió de la JEC va generar nombroses reaccions. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va considerar “lògica” i de “sentit comú” la mesura, ja que els espais electorals, va dir, han de ser “neutres”. Iceta va recordar, a més, que la bandera de Catalunya és la senyera i no l’estelada.

Mentrestan­t, l’alcaldable d’ERC per Barcelona, Alfred Bosch, va fer una crida a “conver- tir la prohibició en més vots independen­tistes”.

Entre les entitats sobiranist­es, l’Associació de Municipis per la Independèn­cia (AMI) va recomanar als seus municipis associats que acatin la resolució només en aquells edificis que siguin “locals electorals”.

Per la seva part, l’ANC va cridar des del seu compte de Twitter a “omplir els balcons d’estelades, i les urnes, de vots”.

Iceta destaca el “sentit comú” de la mesura i l’AMI recomana acatar-la en “locals electorals”

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Façana de l’Ajuntament de Vic
LLIBERT TEIXIDÓ Façana de l’Ajuntament de Vic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain