La Vanguardia (Català-1ª edició)

Carpetada al cas del pesquer ‘Bugaled Breizh’, enfonsat el 2004

- PARÍS Correspons­al

Trenta-set segons va necessitar per enfonsar-se el pesquer bretó Bugaled Breizh, el 15 de gener del 2004, i més o menys el mateix van necessitar dimecres els jutges de Rennes per aparcar el cas. La comparació de seqüències va estar en boca de l’armador Michel Douce i dels familiars dels cinc tripulants morts: “Han arruïnat físicament i moralment els familiars”, va dir Douce. “Tothom sap que va ser un submarí”, afirma, en anunciar que lluitarà contra el sobreseïme­nt apel·lant al Tribunal Europeu de Justícia.

Una colossal “força exògena” va enfonsar aquell dia el pesquer de 24 metres d’eslora i el va arrossegar per un dels cables de la xarxa de fons que remolcava amb bona mar davant la costa de Cornualla. Tres vistes judicials van arribar a la conclusió que només un submarí nuclear era capaç d’exercir una força tan gran. Al cable d’acer de la tera- nyina es van trobar rastres de titani, el material de què estan fets els bucs dels submarins. Aquell dia hi havia a la zona maniobres de l’OTAN. Tot i això, els jutges van ser traslladat­s, els expedients també, van aparèixer hipòtesis de camuflatge dissenyade­s per perdre temps. Almiralls francesos van confirmar la freqüència d’aquest tipus d’incidents. Tot inútil: onze anys fins a un sobreseïme­nt i tancament del sumari. França, els Estats Units i el Regne Unit van negar que hi hagués submarins a la zona el dia dels fets. Les famílies creuen que va ser el britànic HMS Turbulent o un homòleg francès. Secret?

“No podem continuar investigan­t indefinida­ment per falta de proves”, diu el fiscal Pascal Bougy. “Ens acostem al moment en què algú que sàpiga el secret, especialme­nt algun tripulant del Rubis (submarí francès) o del Turbulent, tingui el coratge de dir la veritat”, diu l’advocat de les famílies, Dominique Tricaud: “Al cap i a la fi, un és marí abans que soldat, i hi ha secrets que un marí no es voldrà emportar a la tomba”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain