La Vanguardia (Català-1ª edició)

Almenys 72 persones moren en l’incendi d’una fàbrica a Manila

- PEQUÍN Correspons­al

Les Filipines han viscut el pitjor incendi de l’última dècada. Almenys 72 persones han mort en una fàbrica de calçat a Valenzuela, un suburbi de Manila. La tragèdia ha provocat la ira dels familiars de les víctimes, que as- senyalaven les penoses condicions laborals com a factor determinan­t de tantes morts.

Totes les víctimes eren treballado­rs de la fàbrica Kentex, que produïa sandàlies i sabates de baixa qualitat per al mercat local. La majoria van ser localitzad­es a la segona planta de l’edifici, on es pensa que es van refugiar per fugir de les flames, va dir el superinten­dent Sergio Soriano del servei de bombers al diari The Star.

Pel que sembla, l’incendi es va originar a última hora del matí de dimecres a l’entrada de l’edifici. Uns treballado­rs reparaven un reixat metàl·lic i unes quantes es- purnes de la soldadura van entrar en contacte amb productes químics inflamable­s, cosa que va iniciar el foc, que es va propagar ràpidament. Va ser tan virulent que els 300 bombers van trigar set hores a apagar-lo.

Segons van explicar alguns superviven­ts a la premsa local, el caos es va apoderar dels treballado­rs, que no tenien cap formació sobre com havien d’afrontar una situació de risc. S’hi va sumar la falta de sortides d’emergència, cosa que va fer que la majoria d’operaris quedessin atrapats a la segona planta de l’edifici. “Eren a terra, els uns contra els altres, però només hi ha cranis i ossos”, va explicar el cap de la policia nacional, Leonardo Espina, segons France Press.

Els familiars de les víctimes denuncien la falta de condicions de la fàbrica. Cobraven salaris inferiors al mínim legal, treballave­n sense protecció especial i tampoc no havien rebut instruccio­ns en cas d’incendi. Tot plegat és habitual en les factories dels països en desenvolup­ament d’Àsia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain