La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern central anuncia una pluja d’inversions a una setmana del 24-M

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

No són només els milions que estava previst que el Govern central aportés per determinat­s compromiso­s, com els 17.817 per completar l’aportació de l’Estat al fons de finançamen­t autonòmic (FLA), sinó que el Consell de Ministres va aprovar ahir diversos crèdits extraordin­aris, per valor de més de 1.600 milions d’euros, per a subvencion­s, despeses o inversions en nombrosos sectors.

I tot quan falta una setmana per a les eleccions municipals i autonòmiqu­es, tot i que la vicepresid­enta, Soraya Sáenz de Santamaría, quan li van preguntar per la raó d’aprovar ara algunes d’aquestes iniciative­s, com el Pla Integral d’Ajuda a la Família, va assegurar que no té res a veure amb la proximitat electoral. El seu argument va ser que, si fos així, i atès el llarg calendari electoral que té aquest any Espanya, el Govern no podria aprovar més reformes.

Però el fet que l’Executiu aprovés ahir aquestes mesures –avui és dia festiu a Madrid i la reunió setmanal del Consell de Ministres es va avançar a dijous– ha aixecat suspicàcie­s, no per l’elevada xifra d’inversió, sinó perquè, a més, incideix en tots els àmbits, encara que l’import principal, 856 milions d’euros, està dedicat a programes d’armament.

Vist al detall, el pla PIVE, que el Govern subratlla que serà l’últim, s’emporta 225 milions d’euros. En tercer lloc se situa el tren llançadora que unirà l’aeroport del Prat amb la ciutat de Barcelona, obres a les quals el Govern central aportarà 200 milions d’euros perquè puguin començar “d’aquí poques setmanes”, i que permetrà que el temps de trasllat sigui la meitat del que s’inverteix en el viatge amb metro, quan funcioni.

Hi haurà 168 milions d’euros extraordin­aris més per finançar inversions a Castella i Lleó, Galícia i La Rioja, que s’han acollit al Pla de Facilitat Financera; més de 95 milions per a projectes d’R+D+I; 50 milions per a obres que pal·liïn la sequera a les conques del Xúquer i el Segura; 16 milions per al cinema, a més dels 52,5 previstos en el fons de protecció cinematogr­àfica; 10 per a despeses causades per l’enfonsamen­t del vaixell rus a les Canàries; 10 més per a la lluita contra el gihadisme i 4 per a obres a l’hospital Gómez Ulla de Madrid.

 ?? JULIO MUÑOZ / EFE ??
JULIO MUÑOZ / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain