La Vanguardia (Català-1ª edició)

Gestió de pactes

-

primàries en la seva organitzac­ió interna està fora de lloc.

El partit de Rivera incorre en el mateix error que UPyD, que va plantejar unes exigències organitzat­ives prèvies a Ciutadans entre les quals també hi havia les primàries. Uns pactes de govern es fan sobre propostes programàti­ques, sobre l’administra­ció dels recursos públics, sobre prioritats de gestió o, fins i tot, sobre repartimen­t de poder, però mai sobre l’organitzac­ió no interna d’un partit democràtic. Les primàries, a més a més, no són la pedra filosofal de la democràcia interna. De fet, hi ha militants de Ciutadans a Astúries que diuen que han estat expulsats del partit per haver reclamat primàries.

La direcció del PSOE, d’altra banda, anuncia que està disposada a pactar amb tots menys amb el PP i Bildu. El simple aparellame­nt de PP i Bildu a la llista d’empestats és per si mateix una equivocaci­ó que resulta ofensiva per als populars. Després hi ha l’oportunita­t: l’anunci que no es volen acords amb el PP es fa quan s’exigeix a aquest partit que faciliti l’elecció de Susana Díaz. Com s’aconseguir­à que el PP doni via lliure a Díaz si alhora el PSOE li està dient que desallotja­rà els populars Ni Monedero en els seus malsons bolivarian­s no es pot creure que Errejón estigui disposat a pactes amb el PP de totes les institucio­ns que pugui mitjançant pactes amb tercers?

El PP, per la seva part, té la necessitat de fer front a Ciutadans per aturar la fuga de vots, i això exigeix duresa en el discurs davant el partit de Rivera, no sigui que alguns votants pensin que aquesta formació és un PP 2.0. Alhora, ha de graduar l’agressivit­at dialèctica per no trencar ponts, no sigui que demà sigui necessari recórrer a Ciutadans per aconseguir majories.

Els de Podem juguen a despistar quan diuen que també estarien disposats a pactar en algunes circumstàn­cies amb el PP. Segurament només es tracta d’apujar el preu al PSOE. Ni Monedero en els seus malsons bolivarian­s no es pot creure que Errejón estigui disposat a arribar a acords amb el PP.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain