La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sandokan no es rendeix mai

Rafael Gómez repeteix candidatur­a a Còrdova, pendent del Suprem

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

Deu a l’Ajuntament de Còrdova més de 20 milions, multat per construir de manera il·legal unes naus als afores de Còrdova. Està pendent que el Suprem ratifiqui la condemna de sis mesos de presó per suborn i implicació en l’operació Malaya, que el convertiri­a en inelegible. Però Rafael Gómez Sánchez, conegut a Còrdova com a Sandokan, no s’arronsa.

Mentre el Suprem es pronuncia, Sandokan torna a presentar-se amb la seva Unió Cordovesa sota el mateix lema, “Ocupació i progrés”, i sota la mateixa lona publicitàr­ia que va fer servir el 2011. I aspira a guanyar per majoria ab- soluta. Els 25.000 vots que va obtenir fa quatre anys el van convertir en cap de l’oposició municipal, fins que els seus problemes amb la justícia van acabar apartant-lo de la primera línia del Consistori. Ara vol tornar.

Gómez Sánchez és un exemple d’home fet a si mateix que acaba actuant amb desvaris creixents. Va arribar a ocupar deu mil cordovesos a les seves empreses, manté un suport absolut al barri on es va criar, on actua al més pur estil mafiós encara que sense coaccions, i rep el suport unànime dels implicats en un fenomen típicament cordovès: el parcel·lisme, la construcci­ó d’un segon habitatge sense llicència municipal. Sandokan ha promès legalitzar-les totes.

El jove cabrer cordovès va començar a fer diners venent cassoles a la perruqueri­a de la seva dona. D’aquí li va venir el malnom del tapaeras. Llavors va passar a la joieria, la primera empresa de Còrdova, i després d’aconseguir un capital va muntar una immobiliàr­ia, Arenal 2000, amb la qual va conquerir la Costa del Sol. Gómez Sánchez té una avinguda dedicada a Fuengirola. També li va donar per l’esport i va aconseguir la propietat del Còrdova. El 1997 va construir una ciutat esportiva sense llicència i en terreny inundable que avui continua utilitzant l’equip de la ciutat. A finals dels noranta va aixecar unes immenses naus industrial­s per vendre-hi productes portats de la Xina. El problema és que ho va fer sobre un sòl protegit, proper al jaciment de Medina Azahara i a la falda de Sierra Morena. El 2006 l’Ajuntament que governava Rosa Aguilar, llavors alcaldessa d’IU, li va imposar la multa més gran d’Europa: 26 milions.

Els problemes van arribar al juny d’aquest any quan és detingut per la seva implicació amb la Malaya. Se l’acusa de pagar diners a José Luis Roca a canvi de favors urbanístic­s a Marbella. Abans de l’esclat de la bombolla, els bancs comencen a tancar l’aixeta i es veu obligat a vendre la major part de les seves propietats. Estava “més pelat que una rata”, com no es cansa de repetir. I quan semblava acabat, sorprèn amb el seu salt a la política el 2011, amb mítings al més pur estil Jesús Gil. Aconseguei­x cinc regidors, al davant de PSOE i IU, encara que lluny del PP. Va ser la segona gran sorpresa de la nit electoral a Còrdova. La primera la va tenir el mateix Sandokan, convençut que guanyaria amb majoria absoluta. Com ara.

 ?? RAFA ALCAIDE / EFE / ARXIU ?? El cordovès Rafael Gómez ha reciclat els cartells del 2011
RAFA ALCAIDE / EFE / ARXIU El cordovès Rafael Gómez ha reciclat els cartells del 2011

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain