La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els partits catalans intensifiq­uen la crítica a Wert i li demanen la dimissió

- JOSEP GISBERT Barcelona

Vint-i-quatre hores després de l’enèsima polèmica entorn de la llengua catalana oberta pel ministre d’Educació i Cultura, José Ignacio Wert, les crítiques dels partits catalans continuave­n creixent. La polèmica, de fet, s’ha convertit en un argument més de campanya, i ahir totes les formacions, a excepció de PP i C’s, van aprofitar per reclamar-li directamen­t la dimissió.

En aquesta posició van coincidir CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA. CiU va presentar una petició de compareixe­nça al Congrés perquè el ministre de Mariano Rajoy tingui l’oportunita­t de rectificar, i el va avisar que si no ho fa li demanarà la dimissió. Josep Rull, a més, va subratllar que, davant les declaracio­ns d’“una gravetat extraordin­ària” de José Ignacio Wert, “crida l’atenció el silenci de formacions polítiques que creixen a Espanya després d’haver activat la divisió lingüístic­a a Catalunya i que ara callen de manera vergonyant”, en al·lusió a C’s, que ha optat per mantenir-se en silenci sobre la nova polèmica.

Des d’ERC, Alfred Bosch va secundar la sol·licitud de dimissió per unes afirmacion­s que “són una vergonya i no responen a la realitat”. En nom del PSC, Miquel Iceta va fer el mateix i va atribuir l’escàndol a la “radicalitz­ació” del PP per la competènci­a de C’s: “És a veure qui la diu més grossa i a veure qui utilitza el català, el catalanism­e, la llengua i la cultura catalanes com un factor d’agitació política, electoral i social,” va lamentar. També va coincidir en aquesta denúncia Dolors Camats, d’ICV-EUiA, que va censurar que el titular d’Educació i Cultura i el PP en general pretenguin “reescriure la història” comparant una “situació de persecució i càstig” amb una altra de “convivènci­a i normalitat”. I fins i tot Ada Colau, candidata de Barcelona en Comú, va apostar per la “dimissió immediata” i va assegurar que se sentia representa­da per les crítiques formulades per Joan Tardà (ERC), Joan Coscubiela (ICV-EUiA) i David Fernàndez (CUP).

L’únic partit que va fer pinya amb José Ignacio Wert va ser el seu, el PP. Va ser Alicia SánchezCam­acho, en concret, l’encarregad­a d’exigir al president de la Generalita­t, Artur Mas, que “abandoni la política de l’odi” després que el dia abans va assenyalar que no estava disposat a acceptar que “els que durant molts anys han estat els botxins de Catalunya i el català ara es presentin com a víctimes”. Unes paraules que, segons la líder del PP a Catalunya, són “absolutame­nt indignants, inacceptab­les i intolerabl­es”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain